Wat stellen sociale partners voor?

De so­ci­a­le part­ners heb­ben maan­dag­avond een ak­koord ge­slo­ten over het bij­stu­ren van de ver­plich­ting voor brug­ge­pen­si­o­neer­den om op­nieuw te gaan sol­li­ci­te­ren. De re­ge­ring-Mi­chel boog zich gis­te­ren over de voor­stel­len, maar zal pas de ko­men­de dagen uit­ma­ken of ze het ak­koord uit­voert. Wat stel­len de so­ci­a­le part­ners voor?

Wie moet werk zoe­ken?

Wie werk­loos is, moet in prin­ci­pe ac­tief op zoek gaan naar een nieu­we baan. Dat be­te­kent dat een werk­zoe­ken­de zich moet in­schrij­ven bij de VDAB, moet sol­li­ci­te­ren en dat hij moet in­gaan op een baan die hem wordt aan­ge­bo­den. Voor brug­ge­pen­si­o­neer­den – of­fi­ci­eel werk­lo­zen met een be­drijfs­toe­slag – en ou­de­re werk­lo­zen be­staan er even­wel vrij­stel­lin­gen, waar­door een groot deel van hen niet op zoek moet gaan naar een baan. Bo­ven­dien mogen de mees­ten zelfs een aan­ge­bo­den baan wei­ge­ren.

Wat staat in het re­geer­ak­koord?

Tij­dens de re­ge­rings­on­der­han­de­lin­gen werd af­ge­spro­ken dat alle brug­ge­pen­si­o­neer­den en alle ou­de­re werk­lo­zen met een vrij­stel­ling op zoek moe­ten naar een nieu­we baan. Daar­door zou­den 177.000 men­sen zich plots als werk­zoe­ken­de moe­ten in­schrij­ven. Dat was ook voor de re­ge­ring van het goede te veel. Ze stel­de haar maat­regel bij: enkel ou­de­re werk­lo­zen, wie na 1 ja­nu­a­ri 2015 met brug­pen­si­oen gaat én brug­ge­pen­si­o­neer­den die op dat mo­ment jon­ger waren dan 60 jaar moe­ten op zoek naar werk. Voor de vak­bon­den ging dat even­wel nog al­tijd veel te ver. Door de maat­regel zou­den zo’n 21.000 brug­ge­pen­si­o­neer­den zich op­nieuw moe­ten in­schrij­ven als werk­zoe­ken­de.

Wat stel­len de so­ci­a­le part­ners voor?

De vak­bon­den en de werk­ge­vers­or­ga­ni­sa­ties vin­den dat wie voor 1 ja­nu­a­ri 2015 met brug­pen­si­oen is niet op zoek hoeft te gaan naar een baan én dat zo’n per­soon ook een aan­ge­bo­den job mag wei­ge­ren. Ook ou­de­re werk­lo­zen die in het ver­le­den een vrij­stel­ling heb­ben ge­kre­gen wil­len ze met rust laten. De­zelf­de re­ge­ling wil­len ze toe­pas­sen op werk­ne­mers die met brug­pen­si­oen gin­gen na een ont­slag in het kader van een her­struc­tu­re­ring die werd aan­ge­kon­digd voor 9 ok­to­ber 2014, en op werk­ne­mers die de ko­men­de jaren met brug­pen­si­oen gaan om me­di­sche re­de­nen.

De so­ci­a­le part­ners plei­ten er ook voor dat alle ‘nieu­we’ brug­ge­pen­si­o­neer­den enkel een baan moe­ten aan­vaar­den als ze die aan­ge­bo­den krij­gen. Van hen hoe­ven ze niet te sol­li­ci­te­ren en bo­ven­dien stel­len ze uit­zon­de­rin­gen voor.

Wat zijn de uit­zon­de­rin­gen?

Nieu­we brug­ge­pen­si­o­neer­den moe­ten tot hun 65ste een aan­ge­bo­den baan aan­vaar­den, maar er de so­ci­a­le part­ners plei­ten voor uit­zon­de­rin­gen voor wie er een lange loop­baan heeft op zit­ten en wie een zwaar be­roep heeft uit­ge­oe­fend, ja­ren­lang ’s nachts heeft ge­werkt of voor werk­ne­mers uit de bouw­sec­tor. Zij hoe­ven van hen voor­lo­pig maar tot hun 60ste in te gaan op een aan­ge­bo­den be­trek­king.

Ook werk­ne­mers die na 9 ok­to­ber 2014 wer­den ont­sla­gen bij een her­struc­tu­re­ring en met brug­pen­si­oen zijn ge­gaan, hoe­ven van de so­ci­a­le part­ners slechts tot hun 60ste een aan­ge­bo­den baan aan­ne­men. Op ter­mijn wil­len ze die leef­tijds­voor­waar­de wel ver­ho­gen. Het­zelf­de ge­beurt voor werk­lo­zen die een vrij­stel­ling krij­gen. Zij moe­ten dit jaar tot hun 60ste in­gaan op een aan­ge­bo­den job. Ze hoe­ven even­wel niet ac­tief op zoek te gaan naar werk. Jaar­lijks komt daar een jaar­tje bij, tot de een voor­waar­de van 64 jaar in 2019.

D’HOORE, J. Wat stellen sociale partners voor?. De Tijd, 2015-03-04, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo