Sociale partners zetten licht op groen voor elektronische ecocheque

De vakbonden en werkgevers hebben zich in de Nationale Arbeidsraad (NAR) achter de elektronische ecocheque geschaard. Vanaf 2015 willen de sociale partners de elektronische cheque invoeren, zo werd vandaag vernomen bij het ACV.

‘De bedoeling is om vanaf 1 januari de papieren ecocheque de wereld uit te helpen’, zegt Chris Serroyen van de ACV-studiedienst. Het unanieme advies van de NAR, dat vorige vrijdag bezegeld werd, gaat nu naar de regering, die het voorstel in wetteksten moet gieten. Dat zou snel kunnen gaan: minister van Sociale Zaken Maggie De Block zei recentelijk nog dat ze de wet wil aanpassen om de elektronische cheque mogelijk te maken.

De sociale partners plaatsen wel één kanttekening. Ze eisen dat de regering een stabiel kader creëert. Bij sommige regeringspartijen gingen immers al stemmen op om de ecocheque te schrappen en te vervangen door een nettovoordeel. Maar de elektronische ecocheque invoeren en de bijhorende kosten maken, kan volgens de vakbonden en werkgevers enkel indien de elektronische ecocheque zal blijven bestaan.

Mits de nodige stappen door de regering en dit duidelijke kader, willen de sociale partners zo snel mogelijk gaan in dit dossier, aldus Serroyen. En dan zou vanaf 1 januari 2016 geleidelijk naar de elektronische versie overgegaan kunnen worden. Het hele proces moet nu opgestart worden.

Overigens staan de ecocheques op 24 maart opnieuw op de agenda van de NAR. Volgens Serroyen zitten de sociale partners in de laatste rechte lijn omtrent de samenstelling van de nieuwe lijst met producten die de consument met ecocheques kan kopen.

Momenteel valt reeds het doek over de papieren maaltijdcheque. Vanaf 1 oktober kunnen enkel nog elektronische maaltijdcheques toegekend worden.

Sociale partners zetten licht op groen voor elektronische ecocheque.  www.demorgen.be, 2015-03-09. Geraadpleegd op 2015-03-12 via www.demorgen.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo