Sla munt uit de val van de euro

De euro tui­mel­de don­der­dag onder 1,1 dol­lar. Steeds meer stra­te­gen zien de euro ver­vel­len tot een dol­lar­bil­jet. We over­lo­pen de oor­za­ken en de ge­vol­gen voor de eco­no­mie en voor uw be­leg­gin­gen.

Slecht nieuws voor de New York fans: het is elf jaar ge­le­den dat uw fa­vo­rie­te ci­ty­trip nog zo duur was. Dit jaar al­leen al is de euro 11,00 % ge­daald te­gen­over de dol­lar. Sinds de piek in april 2008 staat de euro zelfs 32,00 % lager.

De euro daalt trou­wens niet al­leen te­gen­over de dol­lar. Ook ten op­zich­te van an­de­re we­reld­mun­ten zoals het Brit­se pond of de Ja­pan­se yen ver­liest de ver­van­ger van de Bel­gi­sche frank ter­rein. In ver­ge­lij­king met de korf van tien be­lang­rijk­ste mun­ten no­teert de euro 7 pro­cent lager dan aan het begin van het jaar.

1. Wat ver­oor­zaakt de da­ling van de euro?

De duik van de euro is voor­al te wij­ten aan Mario Drag­hi, de voor­zit­ter van de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB). Vanaf maan­dag start de ECB met de aan­koop van staats­obli­ga­ties om de in­fla­tie en de groei in de eu­ro­zo­ne aan te wak­ke­ren. En Drag­hi liet er don­der­dag geen twij­fel over be­staan: hij plant zijn pro­gram­ma vol­le­dig uit te voe­ren. In to­taal zal zo de ko­men­de twee jaar 1.140 mil­jard euro naar de ban­ken en be­leg­gers stro­men.

In de VS daar­en­te­gen ziet het plaat­je er vol­le­dig te­gen­over­ge­steld uit. De eco­no­mie is er de voor­bije jaren zo sterk her­steld dat de cen­tra­le bank volop aan een eer­ste ren­te­ver­ho­ging denkt. De ver­wach­ting is dat Fed-voor­zit­ster Janet Yel­len rond de zomer een stren­ger be­leid gaat voe­ren.

ING-eco­noom Phi­lip­pe Le­dent: ‘Wat we zien is heel nor­maal. De Fed werkt aan een ren­te­ver­ho­ging, dus zal het ren­de­ment op be­leg­gin­gen in dol­lar hoger lig­gen. Be­leg­gers wach­ten heus niet tot de ECB haar verse sti­mu­lus be­gint om voor de dol­lar te kie­zen.’

2. Hoe evo­lu­eert de euro ver­der?

De euro stormt af op pa­ri­teit, 1 euro voor 1 dol­lar dus. Toen Mario Drag­hi zijn ba­zoo­ka vorig jaar steeds na­druk­ke­lij­ker in stel­ling bracht, doken ook de eer­ste voor­spel­lin­gen van een ge­lij­ke koers­ver­hou­ding op. De mees­te eco­no­men ont­haal­den die prog­no­se toen nog op hoon­ge­lach. Maar als de euro in het hui­di­ge tempo blijft dalen, is de pa­ri­teit over en­ke­le weken een feit. Het zou trou­wens van 2002 ge­le­den zijn dat u maar één dol­lar voor een euro be­taal­de.

Toch waar­schuwt menig ana­list dat de euro niet lijn­recht naar een wis­sel­koers van 1 op 1 met de dol­lar zal dui­ken. ‘Veel Eu­ro­pe­se be­leg­gers zit­ten op dit mo­ment op een pak winst in dol­lar. Als de euro een beet­je stijgt, zul­len ze die winst nemen. Dat kan een tij­de­lij­ke stij­ging van de euro op zijn beurt weer ver­ster­ken’, zegt Kri­s­tof Wau­ters (BNP Pa­ri­bas For­tis).

3. Is de lage euro goed of slecht nieuws?

De zwak­ke euro is geen reden voor een feest­je. ‘Het zou beter zijn dat de euro stijgt. Dat zou een teken zijn dat eco­no­mie goed draait’, merkt Le­dent op.

Eti­en­ne de Cal­l­a­taÿ, hoofd­econoom bij Bank De­g­roof, zit op de­zelf­de lijn: ‘De lage euro is de weer­spie­ge­ling van de zwak­ke­re eco­no­mie. En een la­ge­re munt is ook een ver­ta­ling van struc­tu­re­le ver­schil­len. Het ver­telt bij­voor­beeld dat de po­ten­tiële groei lager is.’ De po­ten­tiële groei is de groei die een land kan vol­hou­den zon­der dat er een op­stoot van in­fla­tie dreigt.

‘Maar een zwak­ke­re munt is ook ge­zond’, gaat de Cal­l­a­taÿ ver­der. ‘Het is een ma­nier waar­op de eu­ro­zo­ne zijn ach­ter­stand deels dicht kan lopen. De da­len­de wis­sel­koers geeft onze eco­no­mie een duw­tje in de rug, ter­wijl de groei in de VS af­koelt. Net dat me­cha­nis­me is in de eu­ro­zo­ne uit­ge­scha­keld door de ge­meen­schap­pe­lij­ke munt.’

De Cal­l­a­taÿ wijst voorts op het be­lang voor de in­fla­tie, het smeer­mid­del van onze eco­no­mie. De lage euro maakt in­ge­voer­de pro­duc­ten duur­der, waar­door de kans op een Ja­pan­sce­na­rio met de­cen­nia van de­fla­tie en ge­brek aan groei ver­kleint.

Even be­lang­rijk is dat de goed­ko­pe euro de con­cur­ren­tie­po­si­tie van de Eu­ro­pe­se be­drij­ven ver­sterkt. ‘Onze ex­port­po­si­tie ver­be­tert dui­de­lijk’, zegt Le­dent (ING). ‘Zeker voor een klei­ne open eco­no­mie als België is dat heel be­lang­rijk. Onze uit­voer gaat voor­al naar an­de­re eu­ro­lan­den, maar van daar­uit ver­trek­ken pro­duc­ten naar de rest van de we­reld. Als toe­le­ve­ran­cier aan Duit­se fa­brie­ken heb­ben we be­lang bij een lage euro.’

4. Wat be­te­kent de da­ling van de euro voor uw aan­de­len­por­te­feuil­le?

Een pak Eu­ro­pe­se be­drij­ven ver­die­nen dol­lars met hun ac­ti­vi­tei­ten. Door de da­len­de wis­sel­koers krij­gen ze nu fors meer euro’s voor hun ‘green­backs’. Dat laat zich ook ste­vig voe­len in de re­sul­ta­ten. En­ke­le voor­beel­den: Pe­ter­cam raamt dat de be­drijfs­winst van de chip­fa­bri­kant Me­lexis met 2 mil­joen euro stijgt voor elke stij­ging van de dol­lar met 5 cent. En voor de zink­ex­pert Nyr­star geldt dat elke stij­ging van de dol­lar met 1 cent, de be­drijfs­kas­stroom met 18 mil­joen toe­neemt.

‘Dol­lar­ver­die­ners en ex­port­kam­pi­oe­nen zijn dui­de­lijk in trek op de beurs’ merkt ook Wer­ner Wuyts. De stra­teeg van het beurs­huis Die­rickx Leys wijst op de forse koers­op­stoot van bij­voor­beeld de con­su­men­ten­reus Uni­lever, de drank­pro­du­cent Per­nod Ri­card of de luxe­wa­ren­groep LVMH. ‘Wij zet­ten al lan­ger in op het thema van de stij­gen­de dol­lar’, stelt Wuyts. ‘Dat kan op twee ma­nie­ren. Je kiest voor Eu­ro­pe­se be­drij­ven die veel ver­ko­pen in dol­lar of voor on­der­ne­min­gen uit de VS die al­leen op de thuis­markt ac­tief zijn.’ Geen Ame­ri­kaan­se ico­nen als Coca Cola of Proc­ter & Gam­ble dus, maar na­ti­o­na­le kam­pi­oe­nen zoals de te­le­com­groep AT&T en de ban­ken­reus Wells Fargo.

‘Eu­ro­pe­se aan­de­len val­len zeker te ver­kie­zen boven Ame­ri­kaan­se’, meent Dirk Thiels. De hoofd­stra­teeg van KBC Asset Ma­na­ge­ment ziet daar meer­de­re re­de­nen toe. Zo spe­len in Eu­ro­pa de goed­ko­pe euro en het her­stel de be­drij­ven in de kaart, ter­wijl in de VS de dure dol­lar op de re­sul­ta­ten be­gint te wegen. Ook de waar­de­rin­gen geven Eu­ro­pa het voor­deel. De Stoxx Eu­ro­pe 600 no­teert tegen 16 keer de winst voor dit jaar, ter­wijl op Wall Street voor de S&P500 18 keer de winst be­taald moet wor­den.

Thiels ver­wacht nog een in­haal­be­we­ging van meer cy­cli­sche aan­de­len. ‘Nor­maal drij­ven die een rally aan, maar tot nu deden voor­al de­fen­sie­ve aan­de­len het goed.’ Dat toont dat be­leg­gers en masse voor sta­bie­le di­vi­dend­be­ta­lers kozen als al­ter­na­tief voor de lage rente. KBC AM ver­wacht een in­haal­ra­ce van pro­du­cen­ten van con­su­men­ten­goe­de­ren, genre Volks­wa­gen en JC De­caux.

5. Wat be­te­kent de da­ling van de euro voor uw obli­ga­tie­por­te­feuil­le?

Door het la­ge­ren­te­be­leid van de ECB le­vert een be­lang­rijk deel van de Eu­ro­pe­se staats­obli­ga­ties van­daag een ne­ga­tief ren­de­ment. Enkel obli­ga­ties van min­de­re kwa­li­teit en dus meer ri­si­co le­ve­ren van­daag nog enige re­turn. De kel­de­ren­de euro maakt daar­om be­leg­gin­gen in vreem­de munt meer dan ooit in­te­res­sant. ‘Of je daalt diep af in de kel­ders van de kre­diet­kwa­li­teit, of je ver­schuift het ri­si­co dat je neemt van de uit­ge­ver naar de wis­sel­koers’, somt Kri­s­tof Wau­ters (BNP Pa­ri­bas For­tis) de op­ties op.

De obli­ga­tie-ex­pert mikt op kort­lo­pen­de obli­ga­ties in dol­lar met een vlot­ten­de rente, omdat een stren­ger be­leid van de Fed voor­al de korte rente kan doen stij­gen. Met een lan­ge­re loop­tijd is dol­lar­pa­pier van kwa­li­teits­be­drij­ven zoals Ge­ne­ral Elec-tric in­te­res­sant.

In Eu­ro­pa blijft de Noor­se kroon op de radar staan. ‘De kroon is enorm ge­daald door de hal­ve­ring van de olie­prijs, maar on­der­lig­gend is de eco­no­mie ge­zond. De obli­ga­ties bie­den dus een ho­ge­re rente en zijn toch re­de­lijk de­fen­sief.’

Wie meer ri­si­co wil nemen, kan naar groei­mun­ten kij­ken, maar wel van uit­ge­vers met een zeer hoge kwa­li­teit. Wau­ters tipt op de obli­ga­ties met een lange loop­tijd van de Eu­ro­pe­se In­ves­te­rings­bank in Bra­zi­li­aan­se real. ‘Die le­ve­ren een ren­de­ment van 10 pro­cent. De real staat wel op zijn laag­ste peil ooit, maar de cen­tra­le bank neemt de juis­te maat­re­ge­len. Bra­zi­lië zal tijd vra­gen, obli­ga­ties in real zijn dus voor be­leg­gers die niet alle dagen naar de wis­sel­koers kij­ken.’

VEKEMAN, J. Sla munt uit de val van de euro. De Tijd, 2015-03-07, 23.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo