Ondernemers iets rooskleuriger over toekomst

Bedrijfsleiders zijn iets hoopvoller gestemd over de economische toekomst. Dat geeft de kmo-barometer van Unizo aan.

Ondernemers iets rooskleuriger

De driemaandelijkse kmo-barometer van Unizo is lichtjes gestegen. Wat erop wijst dat het vertrouwen bij  ondernemers voorzichtig toeneemt. Ze zijn blijkbaar positiever gestemd over de richting die de economie  de komende maanden zal uitgaan.

Het staat wat in contrast met de evolutie van hun economische activiteit tijdens het afgelopen kwartaal.  Die barometer is lichtjes gezakt.

Maar ze hebben er alle vertrouwen in dat de komende maanden een einde komt aan die terugval die al  drie kwartalen aan de gang is. Er is een opvallende opstoot van het verwachte werkvolume. Die staat nu op het hoogste peil sinds het tweede trimester van 2011. Het heeft ook een impact op de werkgelegenheidsvooruitzichten. Die deelbarometer klimt voor de eerste keer sinds het derde kwartaal boven de 100 punten.

Unizo vermoedt dat het nieuwe optimisme te maken heeft met het feit dat de ondernemers allerlei signalen zien die hun activiteiten kunnen aanzwengelen. Zoals de lagere brandstofprijzen en het grotere consumentenvertrouwen.

De indexsprong en de loonbeheersingen worden positief bekeken omdat ze uitzicht bieden op het vrijkomen van middelen om te investeren in het bedrijf. En de beslissing van de Europese Centrale Bank om obligaties op te gaan kopen, biedt verder het vooruitzicht op goedkoper geld en meer investeringskansen.

Maar Unizo vindt het nog veel te vroeg om van een ommekeer te spreken.

Het iets grotere vertrouwen in de toekomst betekent nog niet dat de bedrijfsleiders ook tevreden zijn over de economische toestand, luidt de analyse van de ondernemersorganisatie. Nog altijd 44 procent van de ondernemers geeft aan ontevreden te zijn.

En ondanks de kleine stijging van bijna een punt (0,9) tot 99 punten staat de kmo-barometer al bijna vier jaar ononderbroken onder de grens van 100 punten. Dat geeft aan dat de groep ondernemers die negatief kijkt naar de economie nog altijd een meerderheid vormt.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met het gevoel bij heel wat ondernemers dat hun rendabiliteitspositie onder druk blijft staan. De kmo-barometer geeft aan dat de rendabiliteit vandaag op het laagste peil in twee jaar is aanbeland.

Bron: De Standaard – 16 maart 2015

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo