Economie groeide eind 2014 meer dan verwacht

groei

De Bel­gi­sche eco­no­mie is in het vier­de kwar­taal van 2014 iets snel­ler ge­groeid dan ver­wacht. De eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit steeg met 0,20 % in plaats van de eer­der ge­mel­de 0,10 %. Over heel 2014 groei­de de Bel­gi­sche eco­no­mie met 1,00 %, be­ves­tigt het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen (INR).

De groei in het vier­de kwar­taal was te dan­ken aan de stij­gen­de con­sump­tie van de ge­zin­nen en de over­heid en de toe­na­me van de net­to-uit­voer. De be­drijfs­in­ves­te­rin­gen daal­den met 8,40 %. Maar ze waren in het derde kwar­taal met een forse 10,60 % ge­ste­gen omdat een on­der­ne­ming toen een be­lang­rij­ke li­cen­tie kocht in het bui­ten­land. Het INR wil niet mee­de­len welk be­drijf die li­cen­tie heeft ge­kocht.

In 2014 als ge­heel waren de be­drijfs­in­ves­te­rin­gen met een stij­ging van 6,7 pro­cent de be­lang­rijk­ste motor van de groei. On­ge­veer twee derde van die toe­na­me was te dan­ken aan de li­cen­tie­aan­koop en de grote aan­koop van su­per­tan­kers door de re­de­rij Eu­ronav. De bouw­ac­ti­vi­teit groei­de met 3,20 % dank­zij de milde win­ter.

VERVENNE, W. Economie groeide eind 2014 meer dan verwacht. De Tijd, 2015-03-03, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo