Armoederisico verschuift van oud naar jong

Het glo­ba­le ar­moe­de­cij­fer is de jong­ste vijf jaar bijna sta­biel ge­ble­ven. Maar ter­wijl de 65-plus­sers het beter doen, be­lan­den steeds meer jon­ge­ren in de ge­va­ren­zo­ne.

15 pro­cent van de Bel­gen dreig­de in 2013 in de ar­moe­de te­recht te komen. Hun in­ko­men lag lager dan de ar­moe­de­drem­pel. 5 pro­cent kreeg de eind­jes ma­te­ri­eel niet aan el­kaar ge­knoopt. De cij­fers zijn de be­lang­rijk­ste con­clu­sies uit het vijf­de fe­de­ra­le jaar­boek ar­moe­de, dat gis­te­ren werd voor­ge­steld door de over­heids­dienst maat­schap­pe­lij­ke in­te­gra­tie en de staats­se­cre­ta­ris voor Ar­moe­de­be­strij­ding Elke Sleurs (N-VA).

Het aan­deel Bel­gen dat in­ko­mens­ar­moe­de moet vre­zen is sinds het eer­ste jaar­boek vijf jaar ge­le­den slechts met een half pro­cent­punt ge­ste­gen. Maar die bijna sta­bie­le si­tu­a­tie ver­bergt een an­de­re evo­lu­tie. Meer ge­de­tail­leer­de cij­fers leren dat het voor­al de jon­ge­ren zijn die steeds vaker in de ar­moe­de drei­gen te be­lan­den. Het ar­moe­de­ri­si­co bij kin­de­ren tot 18 jaar steeg van 15,3 pro­cent in 2006 naar 18,7 pro­cent in 2011. In de­zelf­de pe­ri­o­de daal­de het ar­moe­de­ri­si­co bij 65-plus­sers van 23,2 pro­cent naar 20,2 pro­cent.

Voor­al bij de Brus­sel­se jon­ge­ren is ar­moe­de eer­der regel dan uit­zon­de­ring ge­wor­den. Vier op de tien Brus­sel­se kin­de­ren komen op een of an­de­re ma­nier in con­tact met ar­moe­de. Ofwel schiet het be­schik­ba­re in­ko­men te kort, ofwel ont­beert het de kin­de­ren aan en­ke­le le­vens­nood­za­ke­lij­ke ele­men­ten.

Veel kin­de­ren leven ook in een gezin waar re­la­tief wei­nig ge­werkt wordt, wat het so­wie­so moei­lijk maakt om de eind­jes aan el­kaar te kno­pen. Dat geldt niet al­leen voor de Brus­sel­se ge­zin­nen. België telt veel ge­zin­nen waar re­la­tief wei­nig ge­werkt wordt. 14 pro­cent van de Bel­gen leeft in een gezin waar de ac­tie­ve per­so­nen min­der dan een vijf­de van de mo­ge­lij­ke tijd wer­ken.

Na een jeugd op het rand­je van de ar­moe­de is het voor de Brus­sel­se jong­vol­was­se­nen ook moei­lijk om aan de ar­moe­de te ont­snap­pen. Het Brus­sel­se Ge­west kent nog al­tijd een to­ren­ho­ge jeugd­werk­loos­heid. In de ca­te­go­rie van 18 tot 24-ja­ri­gen is 35 pro­cent werk­loos.

De werk­loos­heid ligt bij die groep dub­bel zo hoog als bij de to­ta­le ac­tie­ve be­vol­king van 18 tot 64 jaar. Als jon­ge­ren toch aan een job ge­ra­ken, gaat het in bijna de helft van de ge­val­len om een tij­de­lijk con­tract of om uit­zend­ar­beid.

Staats­se­cre­ta­ris voor Ar­moe­de­be­strij­ding Elke Sleurs be­looft een nieuw na­ti­o­naal ac­tie­plan tegen kin­der­ar­moe­de op te stel­len. ‘De op­los­sing ligt niet al­leen fe­de­raal. Ook de regio’s, die in­staan voor de op­lei­ding, en de lo­ka­le en­ti­tei­ten, zoals de OCMW’s, moe­ten mee de op­los­sing vor­men.’

HAECK, P. Armoederisico verschuift van oud naar jong. De Tijd, 2015-03-25, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo