Aantal faillissementen daalt al jaar aan een stuk

Het aantal faillissementen in België is in februari, ten opzichte van een jaar eerder, met 7,00 % gedaald tot 907. Het is de twaalfde maand op rij dat het aantal falingen daalt.

Dat blijkt maandag uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon.

Het dreigende jobverlies door de faillissementen daalde een pak sneller dan de faillissementen. In de periode januari-februari was er een daling met 21,80 % tot 3 514 jobs. De daling was groter omdat minder grote bedrijven over de kop gingen en ook door het grotere aandeel failliete eenmanszaken. In Wallonië (-28,31 %) daalde het jobverlies sneller (Vlaanderen -23,18 %).

Een andere evolutie is dat steeds meer oudere bedrijven, die meer dan 20 jaar bestaan, over de kop gaan. Graydon verwijst naar firma’s die onstonden in de jaren 80, ten tijde van de ‘derde industriële revolutie’. Die innoveerden te weinig om ook in de ‘post-crisis’ opnieuw te bloeien.

De faillissementendaling was er in het hele land. De teller voor Vlaanderen staat na 2 maanden op 896 (-15,55 %), voor Brussel gaat het om 328 uitspraken (quasi hetzelfde) en in Wallonië om 583 falingen(-9,33 %). De daling is er in alle provincies, op uitzondering van Limburg en Waals-Brabant.

Er was een daling in alle sectoren, op uitzondering van de transportsector. Opvallend is dat de horeca qua aantal falingen de bouw opnieuw is voorbijgestoken.

Aantal faillissementen daalt al jaar aan een stuk. www.standaard.be, 2015-03-02. Geraadpleegd op 2015-03-02 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo