Mario Draghi’s zwaar geschut in vier vragen

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) en de na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken draai­en de geld­kraan wijd open. Wat is de im­pact van deze ba­zoo­ka van 1.140 mil­jard euro?

De ECB heeft in­grij­pen­de maat­re­ge­len aan­ge­kon­digd om de te lage in­fla­tie en groei in de eu­ro­zo­ne op te krik­ken. Ze lan­ceert een aan­koop­pro­gram­ma van staats­obli­ga­ties, hoe­wel dat voor­al in Duits­land erg om­stre­den is.

Wat is be­slist?

De ECB wil veel meer geld in de eco­no­mie pom­pen. Zij en de na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken kopen voort­aan ook staats­obli­ga­ties en obli­ga­ties van Eu­ro­pe­se in­stel­lin­gen. Frank­furt kocht al bank­obli­ga­ties met on­der­pand en her­ver­pak­te kre­die­ten. De cen­tra­le ban­ken zul­len elke maand 60 mil­jard euro in de eco­no­mie pom­pen. De aan­ko­pen star­ten in maart 2015 en lopen min­stens tot eind sep­tem­ber 2016. Dat be­te­kent dat de to­ta­le geld­in­jec­tie op­loopt tot mi­ni­maal 1.140 mil­jard euro. ‘Het gros van dat be­drag zijn staats­obli­ga­ties en dus vers geld’, zegt Luc Coene, gou­ver­neur van de Na­ti­o­na­le Bank. De ECB-be­stuur­ders waren niet una­niem. Wel­licht stem­den vijf van de 21 be­stuur­ders, onder wie de twee Duit­sers, tegen. De cen­tra­le ban­ken kun­nen maxi­maal 33,00 % van de uit­staan­de staats­obli­ga­ties kopen. Aan­ge­zien de ECB al veel Grieks over­heids­pa­pier bezit, kan ze daar­van voor­lo­pig geen bij­ko­pen.

Waar­om haalt de ECB haar ba­zoo­ka boven?

De in­fla­tie is in de eu­ro­zo­ne veel te laag. Ze zakte in de­cem­ber onder nul, ter­wijl de ECB een in­fla­tie van ‘min­der dan maar dicht bij 2,00 %’ na­streeft. De ECB vreest dat de te lage in­fla­tie de lonen zal druk­ken en tot la­ge­re in­fla­tie­ver­wach­tin­gen zal lei­den. Dat kan dan weer tot ge­volg heb­ben dat ge­zin­nen en be­drij­ven hun ge­drag aan­pas­sen en min­der geld uit­ge­ven. Ne­ga­tie­ve in­fla­tie be­moei­lijkt ook de schuld­af­bouw.

Welke rol speelt de Na­ti­o­na­le Bank van België?

De na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken kopen de staats­obli­ga­ties van het eigen land. De ECB zelf koopt wei­nig pa­pier. De na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken zul­len 80,00 % van het ri­si­co van de aan­ge­koch­ten staats­obli­ga­ties en obli­ga­ties van Eu­ro­pe­se in­stel­lin­gen dra­gen. De ECB be­slis­te de aan­ko­pen gro­ten­deels te ‘na­ti­o­na­li­se­ren’, omdat Duits­land niet wil op­draai­en voor een wan­be­ta­ling van pak­weg Grie­ken­land of Italië.

De cen­tra­le ban­ken zul­len elke maand wel­licht voor 45 tot 50 mil­jard euro staats­obli­ga­ties kopen. Aan­ge­zien het aan­deel van de Na­ti­o­na­le Bank in de ECB 3,50 % be­draagt, zal zij wel­licht voor 1,5 tot 1,8 mil­jard euro Bel­gi­sche staats­obli­ga­ties aan­ko­pen. Het to­ta­le aan­koop­be­drag ge­spreid over een pe­ri­o­de van 19 maan­den be­draagt daar­mee on­ge­veer 30 mil­jard euro. Gou­ver­neur Coene maakt zich daar­over geen grote zor­gen. ‘We zul­len on­der­zoe­ken of we extra re­ser­ves moe­ten aan­leg­gen. Ik zie geen pro­bleem. Het ri­si­co is bijna nihil. De Bel­gi­sche staat is vol­doen­de so­li­de.’

Zul­len de maat­re­ge­len de groei en in­fla­tie op­krik­ken?

ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi is op­ti­mis­tisch. ‘De maat­re­ge­len zul­len de in­fla­tie­ver­wach­tin­gen ver­ho­gen en de eco­no­mi­sche toe­stand doen ver­be­te­ren. Ban­ken zul­len hun por­te­feuil­le her­schik­ken en krij­gen een prik­kel om meer geld te lenen aan ge­zin­nen en be­drij­ven.’ ‘De ECB be­klem­toont dat ze obli­ga­ties zal blij­ven kopen tot de in­fla­tie­ver­wach­tin­gen stij­gen naar de doel­stel­ling van ‘min­der dan maar dicht bij 2,00 %’.

Maar Drag­hi be­klem­toont dat de bal nu in het kamp van de re­ge­rin­gen ligt. ‘Het mo­ne­tair be­leid van de ECB kan de basis leg­gen voor groei. Maar voor groei zijn in­ves­te­rin­gen nodig. Dat ver­eist ver­trou­wen en daar­om struc­tu­re­le her­vor­min­gen. Het is nu aan de re­ge­rin­gen. Hoe meer zij doen, hoe ef­fec­tie­ver ons be­leid zal zijn.’

VERVENNE, W. Mario Draghi’s zwaar geschut in vier vragen. De Tijd, 2015-01-23, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo