Dure dollar doet bedrijven pijn

Amerikaanse multinationals zagen hun winst door de dure dollar wegsmelten.

Het resultatenseizoen in de Verenigde Staten verloopt in een sombere stemming. Het ene na het andere bedrijf moet tegenvallende resultaten bekendmaken. De relatief dure dollar tast de winst aan. Van wat de bedrijven in het buitenland verdienen, blijft na omzetting in dollar minder over dan vorig jaar. Ten opzichte van de voornaamste munten in de wereld werd de dollar vorig jaar bijna 13,00 duurder. Na een dieptepunt in mei is er zelfs 20,00 % bijgekomen.

Een van de bedrijven die gisteren teleurstellende cijfers bekendmaakte, was Procter & Gamble, dat voedings- en huishoudproducten maakt zoals Pampers (luiers), Gillette (scheermesjes) en Braun (tandenborstels). Twee derde van zijn producten verkoopt P&G buiten zijn thuisland, de VS. De omzet zal dit boekjaar met 3,00 % tot 4,00 % terugvallen, waarschuwde het bedrijf. Het aandeel zakte meteen met zo’n 4,00 %. ‘De zwaarste wisselkoersimpact die we ooit hebben moeten verwerken’, zei financieel directeur Jon Moeller. De dollarkoers tast de omzet met 5,00 % aan, en de winst met 12,00 %. P&G probeert de impact te beperken door meer kosten in lokale munt te maken. Er worden twintig fabrieken in groeilanden gebouwd.

Chemiereus

Ook de resultaten van chemiereus DuPont hadden onder de dure dollar te lijden. Het bedrijf realiseert 60,00 % van zijn omzet buiten de VS. De dure dollar zou 60 cent van de jaarwinst per aandeel afschaven, waarschuwde de onderneming. Meer dan 4 of maximaal 4,20 dollar zit er niet in. Een teleurstelling voor analisten, die uitgegaan waren van 4,46 dollar. De aandelen gaven 3,50 % prijs.

De aandelen van Microsoft gingen zelfs met 10,00 % onderuit nadat bekendgeraakt was dat de dure dollar de winst had aangetast. De wisselkoersperikelen zullen de omzet met 4,00 % doen dalen, waarschuwde de softwaremaker. De omzet zal in China, Rusland en Japan dalen. In dat laatste land speelde ook de hogere btw een rol.

Ook Caterpillar, de maker van graafmachines en aanverwante apparaten, maakte zwakke resultaten bekend. Maar behalve de dure dollar speelde ook de lage olieprijs daarbij een rol. Die heeft de investeringen in nieuwe oliebronnen teruggeschroefd, en daardoor worden er minder zware machines verkocht. Dit jaar zal de omzet zo’n 9,00 lager uitkomen dan vorig jaar, verwacht het bedrijf. De helft van die daling heeft te maken met de lage olieprijs. De aandelen gingen in de loop van de dag ruim 7,00 lager.

Amerikaanse multinationals zagen hun winst door de dure dollar wegsmelten. De Standaard, 2015-01-28, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo