ECB-beleid helpt vooral sterke landen eurozone

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) heeft tus­sen 2008 en 2013 voor­al de lan­den ge­hol­pen die min­der zwaar wer­den ge­trof­fen door de cri­sis. Tot die con­clu­sie komen drie Bel­gi­sche eco­no­men.

In nor­ma­le om­stan­dig­he­den pro­beert de ECB prijs­sta­bi­li­teit te re­a­li­se­ren door de rente aan te pas­sen die ze aan­re­kent op le­nin­gen aan ban­ken. Maar tus­sen 2008 en 2013 heeft ze ver­schil­len­de niet-klas­sie­ke maat­re­ge­len ge­trof­fen om de eco­no­mie meer zuur­stof te geven. De ban­ken kon­den in die pe­ri­o­de on­be­perkt geld lenen tegen een vaste rente en voor lan­ge­re dan nor­ma­le pe­ri­o­des tot drie jaar.

De eco­no­men Jef Boeckx (Na­ti­o­na­le Bank), Maar­ten Dos­sche (NBB en ECB) en Gert Peers­man (Uni­ver­si­teit Gent) heb­ben on­der­zocht wat de im­pact is van die zo­ge­naam­de niet-con­ven­ti­o­ne­le maat­re­ge­len. Het re­sul­taat kan een in­di­ca­tie geven van wat we mogen ver­wach­ten van de bij­ko­men­de niet-klas­sie­ke maat­re­ge­len die de ECB de jong­ste maan­den heeft ge­lan­ceerd.

De niet-con­ven­ti­o­ne­le maat­re­ge­len in de pe­ri­o­de 2008-13 deden de ba­lans van de ECB groei­en en leid­den tot een snel­le­re stij­ging van de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit en tot meer in­fla­tie. Daar­door ste­gen de aan­de­len­koer­sen, daal­de de lan­ge­ter­mijn­ren­te daal­de en ver­min­der­den de ren­te­ver­schil­len te­gen­over Duits­land. Bo­ven­dien ver­soe­pel­den de ban­ken hun kre­diet­voor­waar­den en ver­laag­den ze de rente op nieu­we le­nin­gen.

Op­val­lend is dat het niet-klas­sie­ke be­leid van de ECB de ster­ke­re lan­den van de eu­ro­zo­ne het meest heeft ge­hol­pen. ‘De eco­no­mi­sche be­drij­vig­heid groeit blijk­baar ster­ker in de lan­den die min­der zwaar wer­den ge­trof­fen door de fi­nan­ciële cri­sis’, sig­na­le­ren de au­teurs. De po­si­tie­ve ge­vol­gen voor de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit waren re­la­tief groot in lan­den als Duits­land, Fin­land, Luxem­burg en ver­ras­send ook Ier­land. De im­pact was min­der groot in België, Frank­rijk en Italië. Het ef­fect was ver­waar­loos­baar in Span­je, Por­tu­gal en ook Ne­der­land.

De eco­no­men vin­den een dui­de­lij­ke cor­re­la­tie tus­sen de im­pact van het be­leid op het bruto bin­nen­lands pro­duct en de ka­pi­ta­li­sa­tie van de ban­ken in die lan­den. De li­qui­di­teits­on­der­steu­ning door de cen­tra­le bank sij­pelt min­der door in le­nin­gen aan de ge­zin­nen en be­drij­ven bij ban­ken die een zwak­ke sol­va­bi­li­teit heb­ben.

Daar­om be­klem­to­nen de au­teurs het be­lang van maat­re­ge­len die de sol­va­bi­li­teit van de ban­ken ver­ster­ken. Ze ge­lo­ven dat de re­cen­te door­lich­ting van de ba­lan­sen van de grote ban­ken door de ECB en de ka­pi­taal­ver­ster­ken­de maat­re­ge­len die erop zijn ge­volgd de ef­fi­ciëntie van het mo­ne­tair be­leid van de ECB zul­len on­der­steu­nen.

De ECB kon­dig­de de jong­ste maan­den bij­ko­men­de niet-con­ven­ti­o­ne­le maat­re­ge­len aan om haar ba­lans­to­taal met 1.000 mil­jard euro te ver­ho­gen. Ze ver­strekt goed­ko­pe vier­jaars­kre­die­ten aan ban­ken en koopt her­ver­pak­te kre­die­ten om de kre­diet­ver­le­ning te sti­mu­le­ren. Maar ana­lis­ten ge­lo­ven dat dat niet zal vol­staan om het be­drag van 1.000 mil­jard te halen. Zij ver­wach­ten dat de ECB begin 2015 haar aan­koop­pro­gram­ma uit­breidt naar staats- en/of be­drijfs­obli­ga­ties.

VERVENNE, W. ECB-beleid helpt vooral sterke landen eurozone. De Tijd, 204-12-26,
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo