BBC filmt wantoestanden in Chinese Apple-fabriek

De BBC heeft in het geheim filmbeelden gemaakt van de arbeidsomstandigheden bij Apple-toestellenbouwer Pegatron in Shanghai, de grootste stad van China. Het resultaat is schokkend. Werknemers moeten zulke lange diensten draaien dat ze hun ogen nauwelijks open kunnen houden.

Een van de verslaggevers die undercover ging, moest 18 dagen achter elkaar werken zonder een dag vrij te hebben. Op de beelden is te zien dat werknemers tussen het werken door in slaap vallen. Een leidinggevende waarschuwt de werknemers: er staat stroom op de apparaten, dus in slaap vallen zou de dood tot gevolg kunnen hebben.

In 2010, toen 14 Apple-medewerkers in China zich van het leven beroofden, heeft de elektronicagigant nieuwe richtlijnen ingesteld om zijn werknemers te beschermen. Maar uit het BBC-verslag wordt duidelijk dat de controle op deze richtlijnen ontbreekt. De verslaggevers, die undercover gingen, werden via arbeidsbureaus aan het werk gezet. De bureaus namen de id-kaarten van werknemers in beslag.

Apple is naar aanleiding van de beelden een onderzoek gestart.

BBC filmt wantoestanden in Chinese Apple-fabriek.  www.demorgen.be, 2014-12-19. Geraadpleegd op 2014-12-19 via www.demorgen.be

Lees ook Apple furieus over reportage in Chinese fabrieken

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo