mens en samenleving logo

Telenet is weer helemaal de ‘oude’

 

 

Na twee kwar­ta­len onder de ana­lis­ten­lat te zijn ge­gaan, sloot Te­le­net in het derde kwar­taal weer aan met de tra­di­tie van beter dan ver­wach­te pres­ta­ties. Aan­deel­hou­ders blij­ven er wel het raden naar heb­ben waar­om er dit jaar geen di­vi­dend komt uit Me­che­len.

Te­le­net-aan­deel­hou­ders kon­den gis­te­ren nog eens vro­lijk door een Me­chels kwar­taal­rap­port bla­de­ren. Het be­drijf ziet min­der klan­ten dan ooit ver­trek­ken, heeft meer dan een mil­joen klan­ten die drie dien­sten in Me­che­len af­ne­men (tri­ple play) en zag daar­door per klant ge­mid­deld 5,00 % meer in­kom­sten bin­nen­ko­men. Fac­to­ren die ertoe bij­dra­gen dat het ka­bel- en me­dia­be­drijf voor het eerst dit jaar de ana­lis­ten­prog­no­ses kon klop­pen.

De groep liet in de eer­ste twee kwar­ta­len voor haar doen een re­la­tief trage om­zet­groei op­te­ke­nen. Dat was voor­al het ge­volg van de be­slis­sing om niet lan­ger de aan­koop van smartpho­nes te sub­si­diëren, een keuze die door omzet op te of­fe­ren wel de mar­ges wist op te krik­ken. Geen drama dus. Maar een Te­le­net dat onder de lat door ging, voel­de toch wat on­wen­nig na jaren beter dan ver­wach­te groei. Met die tra­di­tie kon in het derde kwar­taal dus weer aan­slui­ten. De om­zet­groei dikte weer wat aan, met 5,00 % naar 432,3 mil­joen euro. Dat is nipt meer dan de 430 mil­joen die ana­lis­ten ge­mid­deld ver­wacht­ten. De be­drijfs­winst steeg 9,00 % naar 137,3 mil­joen, een stuk boven de 131 mil­joen waar ana­lis­ten op mik­ten.

De net­to­winst, daar­en­te­gen, hal­veer­de naar 22,6 mil­joen. Maar dat cij­fer is bij de Me­che­laars stee­vast erg vo­la­tiel, en dus niet echt een goede graad­me­ter voor de ope­ra­ti­o­ne­le gang van zaken. De da­ling is dit keer deels te wij­ten aan een ho­ge­re be­las­ting­fac­tuur en deels aan een boek­houd­kun­di­ge min­waar­de op de ren­te-in­dek­king. Te­le­net torst een schul­den­berg van 3,7 mil­jard en dekt zich lo­gi­scher­wijs met de­ri­va­ten in tegen het ri­si­co op een ren­te­stij­ging. Maar als de markt­ren­te zoals dit jaar zakt – an sich goed nieuws voor een be­drijf dat zich gre­tig met schul­den fi­nan­ciert – moet de groep een ‘min­waar­de’ boe­ken op de markt­waar­de van die ren­te­de­ri­va­ten.

De vrije kas­stroom – de cash die na in­ves­te­rin­gen en ren­te­las­ten ‘vrij te be­ste­den’ is – ver­dub­bel­de over de eer­ste negen maan­den van 2014 naar 205,9 mil­joen, dank­zij de ho­ge­re be­drijfs­winst, het klei­ne­re werk­ka­pi­taal en een lager in­ves­te­rings­tem­po.

view

Dat in­druk­wek­ken­de cij­fer maakt het des te op­mer­ke­lijk dat Te­le­net deze zomer plots liet weten dat er geen en­ke­le vorm van aan­deel­hou­ders­ver­goe­ding komt, nadat CEO John Por­ter twee maan­den eer­der nog uit­zicht had ge­ge­ven op een roy­a­le uit­ke­ring. Ana­lis­ten hoop­ten op een woord­je uit­leg bij die vreem­de bocht, maar ble­ven op hun hon­ger zit­ten. ‘We blij­ven goed ge­po­si­ti­o­neerd om in de toe­komst aan­trek­ke­lij­ke aan­deel­hou­ders­waar­de te creëren’, was het ka­ri­ge com­men­taar van Por­ter.

Ana­lis­ten blij­ven daar­mee den­ken dat Te­le­net op een grote over­na­me broedt. ‘Wij zien een over­na­me in mo­biel in de ko­men­de negen maan­den als een re­a­lis­tisch sce­na­rio’, klinkt het bij Pe­ter­cam. ‘En het is een sce­na­rio waar we ons ach­ter kun­nen zet­ten.’ Som­mi­ge ana­lis­ten spe­cu­le­ren al een tijd­je dat Te­le­net ach­ter de mo­bie­le ope­ra­tor Mo­bis­tar aan­zit.

VANSTEELAND, K. Telenet is weer helemaal de ‘oude’. De Tijd, 2014-10-24, 19.

 

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers