ECB houdt rentevoet ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt, zoals verwacht, de belangrijkste rentevoet ongewijzigd op het historisch laag niveau van 0,05 pct. Dat heeft de ECB donderdag bekendgemaakt.

Vorige maand besloot de ECB nog vrij onverwacht de rente te verlagen. Er werd toen al verwacht dat een nieuwe ingreep niet voor meteen zou zijn. Het is de bedoeling dat lage rente de inflatie aanwakkert, en zo de economie een duw in de rug geeft.

Al maanden ligt de stijging van de levensduurte in de eurolanden duidelijk onder de beoogde 2 procent. In september daalde de inflatie in de eurozone tot 0,30 %, het laagste peil in bijna vijf jaar. Hierdoor doemt de vrees voor een deflatie op. Dat is nefast voor de economie omdat er dan uitstelgedrag optreedt: uitgaven worden uitgesteld omdat men wacht op nog lagere prijzen.

Het is nu uitkijken naar de toelichting die ECB-voorzitter Mario Draghi zo meteen zal geven. Wellicht gaat hij daarbij in op de vooruitgang van het toekennen van kredieten aan banken. Bedoeling is dat die kredieten worden verder uitgeleend aan de bedrijven, maar tot dusver blijkt dat banken daar weinig interesse in hebben.

Alle rentes stabiel

Voorts besliste de ECB-top om de depositorente op -0,20 % te houden. Vorige maand werd die verlaagd van -0,10 naar -0,20 %. Hierdoor moeten banken betalen om geld te parkeren bij de ECB, waar ze er normaliter geld voor zouden krijgen.

Napels

De raad van bestuur nam de rentebeslissing uitzonderlijk in Napels. Tweemaal per jaar vergadert de ECB-top niet op de zetel in Frankfurt. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa demonstreren in Napels duizenden mensen tegen de ECB-top.

LECLUYSE, W. ECB houdt rentevoet ongewijzigd.  www.standaard.be, 2014-10-02. Geraadpleegd op 2014-10-02 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo