Draghi krabbelt terug over 1.000 miljard

ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi wilde gis­te­ren niet be­lo­ven dat hij de ko­men­de jaren 1.000 mil­jard euro in de eco­no­mie zal pom­pen. Voor­al de aan­de­len­mark­ten re­a­geer­den erg ne­ga­tief.

Be­leg­gers hoop­ten op de pers­con­fe­ren­tie van de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) meer dui­de­lijk­heid te krij­gen over de geld­in­jec­tie die vo­ri­ge maand was aan­ge­kon­digd. Drag­hi zei begin sep­tem­ber dat hij de ba­lans van de ECB wil op­krik­ken naar het ni­veau van begin 2012. Hij sug­ge­reer­de daar­mee dat hij de eu­ro­zo­ne een zuur­stof­kuur van 1.000 mil­jard euro wil toe­die­nen.

Maar Drag­hi krab­bel­de gis­te­ren terug. ‘Het po­ten­ti­eel is 1.000 mil­jard. Ik wil de om­vang van onze ba­lans ech­ter niet be­na­druk­ken. Onze ba­lans is al­leen een in­stru­ment. Ons enige man­daat is een in­fla­tie van min­der dan maar dicht bij 2 pro­cent.’

‘Drag­hi heeft zijn doel­stel­ling, de om­vang van de ba­lans, wat af­ge­zwakt’, zegt ING-eco­noom Car­sten Brzes­ki. Zijn col­le­ga Ken Wat­tret van BNP Pa­ri­bas zit op de­zelf­de golf­leng­te. ‘Dit lijkt op een tac­ti­sche te­rug­tocht.’

De ECB start in de twee­de helft van ok­to­ber met de aan­koop van pand­brie­ven (obli­ga­ties ge­dekt door on­der­pand) en zal later dit jaar ook her­ver­pak­te kre­die­ten (ABS) kopen. Deze aan­ko­pen zul­len min­stens twee jaar duren.

Ze moe­ten samen met goed­ko­pe lang­lo­pen­de le­nin­gen aan de ban­ken de kre­diet­ver­le­ning aan klei­ne en mid­del­gro­te on­der­ne­min­gen (kmo’s) sti­mu­le­ren. Het uit­ein­de­lij­ke doel is de te lage groei en in­fla­tie op­krik­ken.

Op­val­lend is dat de ECB be­reid is Griek­se en Cy­pri­o­ti­sche her­ver­pak­te kre­die­ten met rom­mel­ra­ting te kopen. Nu aan­vaardt de ECB al her­ver­pak­te kre­die­ten als on­der­pand voor le­nin­gen aan de ban­ken, maar die moe­ten een kwa­li­teits­ra­ting heb­ben. Aan­ge­zien Grie­ken­land en Cy­prus een rom­mel­sta­tus heb­ben, maken de hui­di­ge re­gels het on­mo­ge­lijk kmo’s uit beide lan­den te hel­pen.

Daar­om ver­soe­pelt de ECB haar be­leid. Ze stelt wel een voor­waar­de om het ri­si­co van ver­lie­zen te be­per­ken. Grie­ken­land en Cy­prus moe­ten het door de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie op­ge­leg­de her­stel­pro­gram­ma res­pec­te­ren.

Het ren­te­be­leid ver­an­dert niet. De ECB ver­laag­de pas vo­ri­ge maand haar ren­te­ta­rie­ven en Drag­hi zei toen dat de rente een bodem heeft be­reikt.

De be­stuur­ders van de ECB ver­ga­der­den uit­zon­der­lijk in Na­pels, waar ze wer­den op­ge­wacht door be­to­gers met span­doe­ken zoals ‘Be­vrijd ons van de ECB’. Drag­hi zei dat de ECB niet ver­ant­woor­de­lijk is voor de eco­no­mi­sche cri­sis in de eu­ro­zo­ne. ‘We heb­ben de rente tot nul ver­laagd en veel geld in de eco­no­mie ge­pompt. De ECB is niet schul­dig.’

De bood­schap van Drag­hi kon Brzes­ki niet over­tui­gen. ‘Meer vra­gen dan ant­woor­den?’, vroeg hij zich af. ‘De ECB heeft twee be­lang­rij­ke vra­gen over de aan­koop van her­ver­pak­te kre­die­ten en pand­brie­ven niet be­ant­woord. Is er een ver­deel­sleu­tel per land en hoe­veel zal de ECB kopen?’

Drag­hi her­haal­de en­ke­le keren dat de be­stuur­ders van de ECB una­niem be­reid zijn extra maat­re­ge­len te tref­fen als de pe­ri­o­de van lage in­fla­tie te lang dreigt te duren. Brzes­ki: ‘Die com­men­ta­ren van Drag­hi ver­gro­ten de waar­schijn­lijk­heid van meer actie in de toe­komst.’

Voor­al de aan­de­len­mark­ten re­a­geer­den ne­ga­tief op de vage bood­schap van Drag­hi. De Bel20 zakte met 2,10 % en de Eu­ro­Stox50 zelfs met 2,80 %. Voor­al fi­nan­ciële aan­de­len als KBC (-3,50 %) kre­gen klap­pen.

De euro werd een halve cent duur­der tot 1,267 dol­lar. Dat is geen goed nieuws, want de ECB hoopt dat de een­heids­munt goed­ko­per wordt.

De obli­ga­tie­mark­ten re­a­geer­den ver­deeld. Zwak­ke eu­ro­lan­den als Italië en Span­je zagen de lan­ge­ter­mijn­ren­te stij­gen. In Grie­ken­land daar­en­te­gen daal­de de rente. Dat was te dan­ken aan de be­slis­sing van de ECB om ook Griek­se her­ver­pak­te kre­die­ten te kopen. In de ster­ke eu­ro­lan­den bleef de rente on­ge­veer sta­biel. De Bel­gi­sche rente steeg met 1 ba­sis­punt naar 1,18 %.

Her­lees hier woord voor woord de uit­spra­ken van Mario Drag­hi die de beur­zen naar be­ne­den duw­den.

VERVENNE, W. Draghi krabbelt terug over 1.000 miljard. De Tijd, 2014-10-03, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo