mens en samenleving logo

China is de grote winnaar van Europese sancties tegen Rusland

De economische sancties van het westen tegen Rusland spelen perfect in de kaart van China. Dat zegt Fred Weir, Russisch correspondent van de Amerikaanse online krant Christian Science Monitor. De westerse blokkade zorgt er volgens hem immers voor dat China bij Rusland een voorkeursbehandeling kan bedingen en een voordelig partnership kan vastleggen dat de eigen strategische ambities perfect ondersteunt.

‘De economische synergieën tussen Rusland en China zijn duidelijk,’ geeft Fred Weir aan. ‘Rusland beschikt over gigantische voorraden grondstoffen die China nodig heeft om zijn economische groei te ondersteunen. Een grote wederzijdse achterdocht heeft een intensieve samenwerking tussen beide landen echter lange tijd afgeremd.’

‘Omdat Rusland door de westerse sancties geen toegang meer vindt tot de kapitaalmarkten van Europa en de Verenigde Staten, wendt het land zich echter steeds meer tot China. Daarbij worden samenwerkingsakkoorden afgesloten die veel verder gaan dan de traditionele leveringen van energie en wapens.’

De handel tussen China en Rusland vertegenwoordigt inmiddels een jaarlijkse waarde van 90 miljard dollar, tegenover slechts 40 miljard dollar zes jaar geleden. De Russische president Vladimir Poetin heeft echter aangekondigd dat de handel tussen beide landen volgend jaar zal worden opgedreven tot 100 miljard dollar en tegen het einde van het decennium verder zal oplopen tot 200 miljard dollar.

De handel tussen Rusland en de Europese Unie had twee jaar geleden een waarde van ongeveer 340 miljard dollar. ‘China krijgt volgens experts dan ook een unieke gelegenheid om te profiteren van de politieke wrijvingen tussen Rusland en het westen,’ benadrukt Fred Weir.

‘Door het afsluiten van westerse markten voor Russische producten, kan China in Rusland langlopende overeenkomsten voor goedkope leveringen olie en gas bedingen,’ zegt Alexander Salitsky, China-expert bij het Russische Institute of World Economy and International Relations. ‘Rusland beschikt over de bronnen van energie die China dringend nodig heeft.’

‘Russische onderhandelaars zijn niet naïef en beseffen dat de goedkope contracten een langdurige complementaire relatie kunnen opbouwen.’ China profiteert volgens Weir ook van het afsluiten van de westerse kapitaalmarkten voor Russische projecten en biedt gigantische investeringen in strategische partnerships aan.

Onder meer wordt gewezen op Chinese investeringen voor de modernisering van de Russische spoorwegen, een samenwerking tussen Russische en Chinese staatsoliebedrijven en voorstellen voor de gemeenschappelijke ontwikkeling van een vliegtuig voor intercontinentale vluchten.

Ook zouden Chinese banken kunnen worden betrokken bij de kredietverstrekking voor Russische bedrijven, die eveneens lijden onder het afsluiten van de Russische kapitaalmarkten.

‘China heeft geen interesse om met Rusland een alliantie tegen het westen te smeden, maar ziet het partnership wel als een unieke kans om zijn strategische belangen in te vullen,’ zegt Fyodor Lukyanov, hoofdredacteur van het magazine Russia in Global Affairs.

‘China trekt zich niets aan van de situatie in Oekraïne, maar beseft dat militaire en politieke macht evenveel kan opleveren als economische slagkracht,’ aldus nog Lukyanov. ‘Een Chinese veroordeling van de westerse sancties is dan ook een politiek instrument om Rusland snel voor een grotere samenwerking te doen kiezen.’

Bovendien moet de veroordeling van de sancties volgens Salitsky er ook voor zorgen dat China zelf niet het volgende doelwit van westerse maatregelen zou kunnen worden.

China is de grote winnaar van Europese sancties tegen Rusland. express.be, 2014-10-17. Geraadpleegd op 2014-10-20 via express.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers