mens en samenleving logo

Euro zakt naar laagste peil in bijna twee jaar

De euro is gisteren voor het eerst in bijna twee jaar onder 1,27 dollar gezakt. Dat is een gevolg van de uiteenlopende evolutie van het monetair beleid in de eurozone en de VS.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), herhaalde dat hij bereid is het monetair beleid verder te versoepelen als dat nodig is om de te lage inflatie en groei op te krikken. De ECB verlaagde drie weken geleden de rente en kondigde de aankoop aan van herverpakte kredieten (ABS) en pandbrieven (bankobligaties met onderpand).

Enkele tegenvallende indicatoren hebben de speculatie over een aankoop van staatsobligaties door de ECB doen toenemen. De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen zakte in september naar het laagste peil in anderhalf jaar. De economische groei in de eurozone daalde in september naar het laagste peil sinds begin dit jaar.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) bereidt zich intussen voor op een verstrakking van het monetair beleid. Ze zet eind oktober de aankoop van schuldpapier stop, en vanaf het midden van volgend jaar zal ze sneller dan verwacht de rente verhogen, bleek vorige week. Ze wil de basisrente optrekken van 0 à 0,25 procent nu naar 1,25 à 1,50 % eind 2015 en 2,75 à 3,00 % eind 2016.

De dollar is aantrekkelijk voor beleggers omdat de Amerikaanse langetermijnrente veel hoger is dan de Duitse rente. De euro zakte gisterochtend even naar 1,2697 dollar, het laagste peil sinds november 2012. Hij sloot in Londen op 1,274 dollar. Sinds de piek van 1,399 dollar op 8 mei werd de euro al 9,00 % goedkoper.

De daling van de euro is goed nieuws voor de Europese economie omdat ze de uitvoer stimuleert en de bedrijfswinsten opkrikt. ING en KBC voorspelden enkele dagen geleden dat de euro de komende twaalf maanden verder zal afbrokkelen naar 1,20 dollar.

VERVENNE, W. Euro zakt naar laagste peil in bijna twee jaar. De Tijd, 2014-09-26, 32.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers