mens en samenleving logo

Belgische vacatures raken niet ingevuld

België bij Eu­ro­pe­se kop­lo­pers open­staan­de va­ca­tu­res.

Bel­gi­sche be­drij­ven vin­den moei­lij­ker ge­schik­te werk­ne­mers dan on­der­ne­min­gen in de mees­te an­de­re lan­den van Eu­ro­pa. Dat blijkt uit cij­fers van het Eu­ro­pe­se sta­tis­ti­sche bu­reau Eu­ro­stat. Het aan­tal open­staan­de va­ca­tu­res te­gen­over het to­ta­le job­be­stand lag in het eer­ste kwar­taal op 2 %. België is daar­mee een van de kop­lo­pers in Eu­ro­pa. Al­leen Duits­land (2,9 %) en het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk (2,1 %) heb­ben een nog gro­ter per­cen­ta­ge open­staan­de jo­baan­bie­din­gen. Het is de eer­ste keer dat Eu­ro­stat daar­over ver­ge­lij­ken­de kwar­taal­cij­fers pu­bli­ceert.

In het cri­sis­jaar 2009 zakte het aan­tal jo­baan­bie­din­gen in ons land naar een diep­te­punt van 1,6 % te­gen­over het to­ta­le aan­tal jobs, maar zelfs toen zat België nog 0,2 % boven het EU-ge­mid­del­de.

De voor­bije jaren is het aan­tal jo­baan­bie­din­gen weer ge­ste­gen. ‘Dat be­wijst dat onze eco­no­mie zich her­stelt’, zegt Stijn Baert, eco­noom aan de UGent. ‘Maar het is niet omdat de eco­no­mie ge­zon­der is dat de ar­beids­markt dat ook is. Als de va­ca­tu­res niet in­ge­vuld raken, an­nu­le­ren de werk­ge­vers die va­ca­tu­res of gaan ze el­ders’.

Dat be­drij­ven moei­lijk per­so­neel vin­den, is niet te wij­ten aan een te­kort aan werk­zoe­ken­den. Met een werk­loos­heids­graad van 8,5 % zou er in the­o­rie vol­doen­de aan­bod van werk­ne­mers moe­ten zijn. ‘Het grote pro­bleem is de mis­match tus­sen het on­der­wijs en de noden van de ar­beids­markt. Als je alle di­plo­ma’s ver­ge­lijkt met de be­schik­ba­re func­ties, merk je de dis­cre­pan­tie met­een’, stelt Baert. ‘De vol­gen­de re­ge­rin­gen moe­ten in­grij­pen.’

Ver­schei­de­ne werk­ge­vers on­der­vin­den aan den lijve hoe moei­lijk het is ge­schikt per­so­neel te vin­den. West-Vlaan­de­ren is een van de regio’s waar werk­ge­vers hun va­ca­tu­res het moei­lijkst in­ge­vuld krij­gen. Het pret­park Plop­sa­land maak­te on­langs be­kend dat het 500 nieu­we me­de­wer­kers zoekt.

Ook bij de Ha­rel­beek­se ke­tel­pro­du­cent Vy­n­c­ke zit­ten ze met de han­den in het haar. ‘We doen vaak de moei­te niet meer om nog men­sen te zoe­ken. Met zo goed als geen werk­loos­heid in onze regio en de lage ar­beids­mo­bi­li­teit is er geen be­gin­nen aan’, zegt CEO Peter Vy­n­c­ke.

HAECK, P. Belgische vacatures raken niet ingevuld. De Tijd, 2014-06-18, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers