Prostitutie en drugs geven Britse economie duwtje

Drugshandel en prostitutie worden vanaf september mee in rekening gebracht om het Britse bruto binnenlands product (bbp) te becijferen. Volgens de Office for National Statistics brengen drugs en prostitutie 10 miljard pond (12,3 miljard euro) extra op voor de Britse economie.

Dit past in een nieuwe maatregel van Europa om alle illegale transacties waar de overheid weet van heeft, op te nemen in de becijfering van een lands economie. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times vrijdag.

Het Britse statistiekbureau berekende op basis van gegevens uit 2009 dat het werk van de naar schatting 60 879 prostituees toen 5,3 miljard pond had opgeleverd. Het verbruik van de 38 000 heroïnegebruikers in het Verenigd Koninkrijk bracht dan weer 754 miljoen pond op.

Naast drugs en prostitutie gaat het Brits statistiekbureau onder andere ook liefdadigheid opnemen in de cijfers. Ook mensen die zelf hun huis bouwen dragen vanaf september bij tot het Brits bbp.

Deze nieuwe aanpak volgt de nieuwe Europese statistische richtlijnen om in de berekening van een economie ook alle illegale transacties op te nemen. Naast het VK volgen ook Estland, Oostenrijk, Slovenië, Finland, Zweden en Noorwegen deze richtlijn.

LECLUYSE, W. Prostitutie en drugs geven Britse economie duwtje.  www.standaard.be, 2014-05-30. Geraadpleegd op 2014-05-30 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo