Colruyt schrapt 15 leveranciers na sociale audit

Col­ruyt heeft voor het elfde jaar op rij so­ci­a­le au­dits uit­ge­voerd bij Azi­a­ti­sche le­ve­ran­ciers van non-food­pro­duc­ten. 15 wei­ger­den een audit of slaag­den niet.

Col­ruyt zal niet meer sa­men­wer­ken met die 15 le­ve­ran­ciers. De voor­naams­te strui­kel­blok­ken waren te veel over­uren, of het niet cor­rect be­ta­len ervan, en ‘het niet na­le­ven van ele­men­tai­re vei­lig­heids­re­gels’.

De Halse su­per­markt­groep or­ga­ni­seert de au­dits al elf jaar. Vorig jaar wer­den 34 Azi­a­ti­sche le­ve­ran­ciers af­ge­dankt omdat ze wei­ger­den mee te wer­ken aan de audit of omdat ze er on­vol­doen­de op scoor­den. In 2012 ver­lo­ren er 25 hun con­tract. Ook toen strui­kel­de Col­ruyt over de over­uren en de ge­brek­ki­ge vei­lig­heid.

Sinds 2013 wordt het sys­teem ook toe­ge­past voor de le­ve­ran­ciers van voe­dings­pro­duc­ten ‘in ri­si­co­lan­den’. Dat leid­de tot nu toe nog niet tot de beëin­di­ging van sa­men­wer­kin­gen. Maar van de 34 door­ge­lich­te be­drij­ven kre­gen er 30 wel een lijst­je met pun­ten van ver­be­te­ring mee. Af­han­ke­lijk van hoe ze daar­mee om­gaan, wordt vol­gend jaar be­slist wat er ver­der mee ge­beurt.

Col­ruyt or­ga­ni­seer­de 62 au­dits op eigen hout­je, wat 42.000 euro kost­te. Daar­naast maakt de groep ge­bruik van au­dits die an­de­re be­drij­ven or­ga­ni­seer­den, als die vol­gens be­paal­de in­ter­na­ti­o­na­le stan­daar­den zijn ge­beurd, waar­door de groep er toe­gang toe heeft.

Dat brengt de tel­ler van de au­dits op 285. Dat lijkt niet min, maar Col­ruyt be­na­drukt de be­perk­te im­pact van zijn in­span­ning. ‘Col­ruyt blijft op we­reld­schaal een be­schei­den spe­ler met be­perk­te mo­ge­lijk­he­den’, luidt het. De su­per­markt­groep roept alle be­trok­ken par­tij­en dan ook op ‘om hun ver­ant­woor­de­lijk­heid te nemen’.

Col­ruyt vi­seert daar­bij voor­al de lo­ka­le over­he­den van de lan­den waar zijn le­ve­ran­ciers ge­ves­tigd zijn. ‘Die blij­ven vaak in ge­bre­ke bij het uit­voe­ren van de ge­pas­te con­tro­les’, aldus Col­ruyt. ‘De groep vraagt ze dus om strik­ter toe te kij­ken op de na­le­ving van hun eigen wet­ge­ving.’

EVENEPOEL, K. Colruyt schrapt 15 leveranciers na sociale audit. De Tijd, 2014-05-27, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo