België zakt weg uit top economische hitparade

België is steeds min­der ge­wa­pend om de in­ter­na­ti­o­na­le top­con­cur­ren­tie aan te gaan. Ons goed on­der­wijs biedt wel te­gen­wicht. Dat blijkt uit de in­ter­na­ti­o­na­le rang­lijst­jes.

De Zwit­ser­se bu­si­nes­school IMD pu­bli­ceert van­daag haar jaar­lijk­se rang­lijst van lan­den met het beste on­der­ne­mers­kli­maat. Voor ons land heeft ze slecht nieuws. België zakt van de 26ste naar de 28ste plaats.

Een lijst­je is ui­ter­aard maar een lijst­je, maar ver­ont­rus­ten­der is dat de trend al een tien­tal jaren aan het dalen is. Ook bij de We­reld­bank, die jaar­lijks haar ‘doing bu­si­ness’-rap­port pu­bli­ceert, ver­liest België ter­rein. Vol­gens het jaar­lijk­se rap­port van het We­reld Economisch Forum, de derde be­lang­rij­ke graad­me­ter voor con­cur­ren­tie­kracht, houdt België wél stand.

De ver­schil­len heb­ben te maken met hoe de drie in­stel­lin­gen con­cur­ren­tie­kracht in kaart bren­gen. De We­reld­bank fo­cust vrij eng op re­gu­le­ring en ad­mi­ni­stra­tie­ve romp­slomp die het zaken doen be­lem­me­ren. Daar scoort België slecht. Niet omdat we ach­ter­uit­gaan, maar omdat an­de­re lan­den – voor­al Azi­a­ti­sche – ons in­ha­len.

IMD ziet con­cur­ren­tie­kracht wat bre­der en be­kijkt bij­voor­beeld ook hoe mak­ke­lijk een land goed op­ge­leid per­so­neel vindt en kan aan­wer­ven. Daar­in scoort België beter, al blij­ven we ach­ter­uit­gaan. De groot­ste te­gen­slag ken­nen Vlaan­de­ren en België in het aan­trek­ken van bui­ten­land­se in­ves­teer­ders. Niet min­der dan 35 lan­den haal­den ons in wat bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen be­treft, zeg­gen de on­der­zoe­kers van IMD. Ook voor ar­beids­markt en tech­no­lo­gie boe­ren we ach­ter­uit.

Dat België in het lijst­je van het WEF stand­hield, komt omdat het on­der­wijs en de kwa­li­teit van het on­der­zoek daar een gro­ter ge­wicht krij­gen.

HAECK, B. België zakt weg uit top economische hitparade. De Tijd, 2014-05-22, 7
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo