De opwarming van de aarde zal een grotere impact hebben op ons leven dan in eerdere rapporten gesteld, en we zullen het ook sneller voelen. Dat voorspelt het nieuwste VN-klimaatrapport, dat eind deze week officieel wordt voorgesteld.
Zelfs een temperatuurstijging van 1 graad Celsius – en die kunnen we al niet meer tegenhouden – brengt de voedselproductie wereldwijd in gevaar. De voedselproductie zal de komende jaren tot 2 % per tien jaar dalen, terwijl de vraag naar voedsel net zal stijgen.
Wereldwijde voedseltekorten dreigen dus. ‘Er gaapt een grote kloof tussen wat nu al ondernomen wordt en wat nodig is om onze voedselsystemen te beschermen’, zegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker Voedsel en Landbouw bij de organisatie Oxfam.
‘Op dit moment lijden al 900 miljoen mensen structureel honger, en dat in een wereld die nu nog genoeg produceert om iedereen te kunnen voeden. Zonder ingrijpen krijgen we tegen het midden van deze eeuw te maken met wereldwijde voedselonzekerheid en grote schommelingen van de voedselprijzen. We voorspelden twee jaar geleden al dat de voedselprijzen tegen 2030 kunnen verdubbelen, en de helft van die stijging is gekoppeld aan de klimaatverandering.’