Goud op een kruispunt

De goudprijs zit op een belangrijk kantelmoment. Gaat goud nu hoger of lager? We bekijken de fundamentele en technische omstandigheden voor de goudprijs.

De prijs schoot de voorbije maanden omhoog, van minder dan 1 200 USD tot bijna 1 400 USD en enkele trends van 2013 keerden in het eerste kwartaal van dit jaar. De Chinezen kopen nog steeds al het beschikbare goud op de markt. Sinds april 2013 is er sprake van een ware explosie in de vraag naar goud in China. Ook in 2014 blijft de Chinese goudhonger onverminderd groot. In het eerste kwartaal van 2014 zal de vraag naar fysiek goud (via Hongkong en de beurs van Shanghai) wellicht de grens van 500 ton overstijgen. Dit is een stijging van circa 30 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Wellicht zal de goudvraag in China wat temperen naarmate de goudprijs hoger gaat, maar dan nog zijn deze statistieken ongezien in de goudmarkt.

Maar zoals dat altijd in de grondstoffenmarkt gaat: hoge prijzen zijn de beste remedie tegen hoge prijzen, lage prijzen zijn de beste oplossing tegen lage prijzen. Daarmee doelt men op het feit dat hoge prijzen steeds meer verkopen uitlokken, wat het aanbod doet toenemen en dus de prijzen op termijn doet zakken. Bij lage prijzen werkt dit mechanisme andersom, want in dat geval komt er minder goud op de markt, waardoor krapte ontstaat en dus op termijn opwaartse prijsdruk. Voor goud zijn we momenteel op dat ‘gouden’ kruispunt aanbeland. De markt lijkt letterlijk en figuurlijk uitverkocht in 2013, waardoor de kleinste vraag voor een prijssprong zorgt. En dat is precies wat we zagen in 2014: de goudprijs veerde bijna 200 USD op.

PANTELIS, N. Goud op een kruispunt. www.standaard.be, 25-03-2014. Geraadpleegd op 26-03-2014 via www.standaard.be

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo