Jongeren staan nog steeds in de rij voor woningkredieten

On­danks de ge­ste­gen vast­goed­prij­zen kun­nen jon­ge­ren nog steeds een eigen stek kopen. Dat blijkt uit cij­fers over de woon­kre­die­ten die BNP Pa­ri­bas For­tis gis­te­ren heeft voor­ge­steld.

De vast­goed­prij­zen zijn het voor­bije jaar over­al licht ge­ste­gen. An­de­re vast­stel­lin­gen zijn dat er stren­ge­re voor­waar­den voor het krij­gen van een le­ning ge­ko­men zijn en dat de Natio­na­le Bank ho­ge­re eisen aan de ban­ken heeft ge­steld. Toch blijkt het voor veel jon­ge­ren nog steeds mo­ge­lijk om te lenen voor de aan­koop van een wo­ning. Dat blijkt uit de jaar­cij­fers van BNP Pa­ri­bas For­tis, de markt­lei­der voor wo­ning­kre­die­ten.

Voor­al jon­ge­ren zijn geïnte­res­seerd in kre­die­ten voor een aan­koop. Drie op de tien van die kre­die­ten bij BNP Pa­ri­bas For­tis gin­gen naar klan­ten onder 30 jaar. Meer dan de helft van de jon­ge­ren ver­kiest de aan­koop van een wo­ning. Op­mer­ke­lijk is ook dat de meer­der­heid van de kre­diet­ne­mers voor nieuw­bouw en bouw­grond tus­sen 25 en 30 jaar oud is. En 10 % van die­ge­nen die een bouw­grond kopen is jon­ger dan 25 jaar.

Om hun vast­goed­dro­men waar te maken, lenen de twin­ti­gers ge­mid­deld € 138 840,00. Bij een aan­koop van een wo­ning loopt dat kre­diet op tot € 156 000,00. Daar­mee ont­le­nen ze 10 pro­cent meer dan het ge­mid­del­de kre­diet­be­drag.

De jonge ge­ne­ra­tie kan en durft re­la­tief meer te lenen in ver­hou­ding tot de waar­de van het vast­goed. Door hun be­perk­te fi­nan­ciële mid­de­len ont­leen­den ze ge­mid­deld 85 % van de waar­de van hun wo­ning, wat hoger is dan in 2009.

Bij de fi­nan­cie­ring ge­brui­ken jon­ge­ren meer eigen mid­de­len. Ge­mid­deld brach­ten ze
€ 50 000,00 in aan eigen spaar­geld. De jon­ge­ren hech­ten be­lang aan een eigen spaar­pot. Uit een markt­on­der­zoek van In­Si­tes Con­sul­ting blijkt dat 84 % van de jon­ge­ren spa­ren belang­rijk vindt. Slechts 12 pro­cent van de jon­ge­ren spaart van­daag niet.

De kre­diet­markt in zijn ge­heel is vorig jaar te­rug­val­len tot op het ni­veau van 2009. Het aan­tal nieu­we wo­ning­kre­die­ten daal­de met 9 % en er was een da­ling van 8 % in be­drag. Maar BNP Pa­ri­bas For­tis volg­de die trend niet en wint aan markt­aan­deel.

Screenshot 2014-02-24 09.38.54

De Rouck, P. Jongeren staan nog steeds in de rij voor woningkredieten. De Tijd, 07-02-2014, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo