Al vijf Ford Genks weg door faillissementen

In ok­to­ber gin­gen er nog­maals 1.311 be­drij­ven fail­liet. Dat mag dan geen re­cord zijn – septem­ber was nog wat dra­ma­ti­scher – maar het te­kent wel voor de zwaar­ste oktobermaand sinds het han­dels­in­for­ma­tie­kan­toor Gray­don de cij­fers re­gi­streert. Van janu­a­ri tot en met ok­to­ber kwa­men al 23 082 jobs op de hel­ling te staan bij in to­taal 10 257 fail­lis­se­men­ten.

Het cij­fer voor de maand ok­to­ber ligt 7,4 % hoger dan vorig jaar. Het ge­cu­mu­leer­de cij­fer voor het hele jaar tot nu toe stijgt zelfs net geen 12 pro­cent hoger uit dan dat van de­zelf­de pe­ri­o­de vorig jaar.

Het aan­tal be­dreig­de jobs – soms wordt een deel van de werk­ge­le­gen­heid als­nog gered via een over­na­me of door­start – ligt nu 5,23 % hoger voor ja­nu­a­ri-ok­to­ber dan vorig jaar.

Zowel qua aan­tal fail­lis­se­men­ten als qua be­trok­ken werk­ne­mers gaan de cij­fers nu al in de rich­ting van de aan­tal­len die in 2012 over het hele jaar wer­den op­ge­te­kend, na­me­lijk 11.082 be­drij­ven en 26.469 jobs.

De ho­re­ca le­vert het hoog­ste aan­tal fail­lis­se­men­ten – al 1.834 in tien maan­den tijd dit jaar – maar de bouw te­kent voor het groot­ste aan­tal be­dreig­de jobs, met 4.788 banen bij 1.772 fail­lis­se­men­ten. Dat is, ter ver­ge­lij­king, nog wat meer dan het aan­tal jobs dat bij de au­to­bou­wer zelf (+/- 4.300 banen) ver­dwijnt bij de slui­ting van Ford Genk. Ook in de sec­tor van de dienst­ver­le­ning aan be­drij­ven staan er 3.157 jobs op de hel­ling.

Tot nu is er dit jaar geen enorm fail­lis­se­ment dat de ba­lans van het aan­tal ver­lo­ren jobs plots doet door­slaan. Het cij­fer tikt ech­ter ge­staag aan door het grote aan­tal faillissementen van kmo’s. Het groot­ste fail­lis­se­ment qua job­ver­lies was tot nu toe dit jaar dat van O’Cool, waar­bij 260 werk­ne­mers be­trok­ken zijn.

In de maand ok­to­ber vie­len onder meer de fail­lis­se­men­ten op van Ant­werp Ship Re­pair (115 banen) en Val Saint Lam­bert (60 jobs).

Regionaal

Het groot­ste aan­tal fail­lis­se­men­ten ligt steeds hoger in Vlaan­de­ren, door het gro­te­re aan­tal ac­tie­ve on­der­ne­min­gen hier. Gray­don merkt wel op dat het aan­tal fail­lis­se­men­ten in Vlaan­de­ren over de eer­ste tien maan­den ‘slechts’ 7,64 % hoger ligt dan vorig jaar, waar de stij­ging in het Waal­se (+12,17 %) en het Brus­sel­se Ge­west (+21,92 %) veel hoger uit­komt.

Al vijf Ford Genks weg door faillissementen. De Tijd, 2013-11-04. Geraadpleegd op 2013-11-04 via www.tijd.be

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo