mens en samenleving logo

Toyota profiteert van zwakkere yen

Toyo­ta vaart wel bij de ver­zwak­king van de yen ten op­zich­te van an­de­re va­lu­ta. In het derde kwar­taal ver­kocht het Ja­pan­se be­drijf we­reld­wijd de mees­te auto’s van alle autofabri­kan­ten.

Afge­lo­pen kwar­taal wer­den in to­taal 2,5 mil­joen Toyo­ta’s ver­kocht, tegen 2,4 mil­joen auto’s van het Ame­ri­kaan­se Ge­ne­ral Mo­tors en 2,3 mil­joen van het Duit­se Volkswagenconcern. De ver­ko­pen van Toyo­ta lagen bijna 3 % hoger dan een jaar eer­der.

Ja­pan­se ex­por­teurs pro­fi­te­ren voor­al van de ster­ke da­ling van de yen ten op­zich­te van de dol­lar, die hun pro­duc­ten goed­ko­per maakt op de Ame­ri­kaan­se markt. Dit jaar ver­loor de Ja­pan­se munt al zo’n 11 % van zijn waar­de te­gen­over de dollar.

De yen daalt door het eco­no­mi­sche sti­mu­le­rings­be­leid dat onder lei­ding van de vorig jaar aan­ge­tre­den pre­mier Shin­zo Abe is in­ge­zet. De Ja­pan­se munt be­reik­te in ok­to­ber 2011 nog de hoog­ste waar­de sinds het einde van de Twee­de We­reld­oor­log, maar daalt sinds premier Abe eind vorig jaar zijn sti­mu­le­rings­plan­nen ont­vouw­de.

Toyo­ta zag de ver­ko­pen in de Ver­e­nig­de Sta­ten vorig kwar­taal met 12 % stij­gen, tot
586 016 auto’s. Daar­mee moest het in dat land al­leen Ge­ne­ral Mo­tors voor zich dul­den. Ook an­de­re Ja­pan­se au­to­fa­bri­kan­ten als Honda, Nis­san en Sub­aru wis­ten de ver­ko­pen in ’s we­relds groot­ste eco­no­mie ste­vig op te voe­ren.

De au­to­ver­ko­pen in Japan namen vorig kwar­taal voor het eerst in een jaar weer toe. Die op­le­ving is te dan­ken aan licht eco­no­misch her­stel en aan de btw-ver­ho­ging die voor april vol­gend jaar is aan­ge­kon­digd. Ana­lis­ten ver­wach­ten dat de au­to­ver­ko­pen in Japan blij­ven stij­gen tot­dat de ho­ge­re be­las­ting is in­ge­voerd.

Toyota profiteert van zwakkere yen. De Tijd, 2013-10-28. Geraadpleegd op 2013-10-28 via www.tijd.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers