mens en samenleving logo

‘Te hoge’ telecomprijzen leiden tot zwaar conflict over inflatiecijfer

De werk­ge­vers­or­ga­ni­sa­ties heb­ben gis­te­ren het Bel­gi­sche in­fla­tie­cij­fer van sep­tem­ber afge­keurd omdat ze vin­den dat de te­le­com­prij­zen wor­den over­schat. De in­fla­tie zakte tot 0,89 %, het laag­ste peil sinds fe­bru­a­ri 2010.

De In­dex­com­mis­sie, waar­in de werk­ge­vers en de vak­bon­den ver­te­gen­woor­digd zijn, ver­ga­der­de gis­te­ren over het in­fla­tie­cij­fer van sep­tem­ber. Het kwam tot een zwaar con­flict. Ago­ria en Unizo deel­den al een uur voor de pu­bli­ca­tie van het of­fi­ciële cij­fer mee dat ze het had­den af­ge­keurd.

‘He­laas blijft de ver­wer­king van de te­le­com­prij­zen in het in­dex­cij­fer op foute be­re­ke­nin­gen be­rus­ten’, zegt Ago­ria, de fe­de­ra­tie van de tech­no­lo­gi­sche in­du­strie. Unizo voeg­de eraan toe: ‘Vol­gens eigen be­re­ke­nin­gen zou de index voor on­ge­veer 0,2 %cent zijn over­schat. ‘Voor de on­der­ne­min­gen komt dat neer op een extra loon­kos­ten­fac­tuur van zo’n 250 mil­joen euro.’

Ago­ria zei vo­ri­ge maand dat het prijs­kaart­je nog veel hoger is. Het be­re­ken­de dat de ver­ou­der­de ge­ge­vens voor het te­le­com­ge­bruik de werk­ge­vers van de privésec­tor sinds 2008 al 1 mil­jard euro heb­ben ge­kost.

De In­dex­com­mis­sie heeft enkel een raad­ge­ven­de be­voegd­heid. Keurt ze het in­dex­cij­fer una­niem goed, dan volgt de mi­nis­ter van Eco­no­mie – mo­men­teel is dat Johan Vande Lanot­te (sp.a) – in prin­ci­pe dat ad­vies. Is er geen una­ni­mi­teit, dan is het aan de mi­nis­ter om de knoop door te hak­ken.

De index is een erg ge­voe­lig on­der­werp. De werk­ge­vers be­na­druk­ken dat een aan­pas­sing van de loon­in­dexe­ring nood­za­ke­lijk is om de loon­kos­ten­han­di­cap weg te wer­ken. De vak­bon­den zeg­gen dat de werk­ge­vers de loon­kos­ten­han­di­cap over­schat­ten en ver­zet­ten zich tegen een her­vor­ming van de in­dexe­ring.

Het in­dex­cij­fer van de con­sump­tie­prij­zen steeg in sep­tem­ber slechts met 0,07 punt tot 122,65 pun­ten, blijkt uit de me­de­de­ling van de fe­de­ra­le over­heids­dienst Eco­no­mie. De prijs­stij­ging van onder meer die­sel, ben­zi­ne en vers fruit werd gro­ten­deels ge­com­pen­seerd door prijs­da­lin­gen voor onder an­de­re va­kan­tie­dor­pen, bui­ten­land­se rei­zen en hotel­ka­mers.

De in­fla­tie ver­traag­de van 1,01 % in au­gus­tus tot 0,89 % in sep­tem­ber. De erg lage in­fla­tie is voor­al te dan­ken aan de da­ling van de ener­gie­prij­zen. Ener­gie­pro­duc­ten zijn ruim 5 % goed­ko­per ge­wor­den dan een jaar ge­le­den. De in­fla­tie zon­der ener­gie brok­kel­de af van 1,91 naar 1,85 %.

De spi­lin­dex voor de amb­te­na­rij en de so­ci­a­le uit­ke­rin­gen is niet over­schre­den.

VERVENNE, W. ‘Te hoge’ telecomprijzen leiden tot zwaar conflict over inflatiecijfer. De Tijd, 2013-09-28, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers