mens en samenleving logo

Raadpleeg gratis financiële info over elk bedrijf

Benieuwd of een bedrijf wel financieel gezond is vooraleer je ermee in zee gaat? Op de nieuwe website finactum.be/ kan je de kerncijfers van bijna elke Belgische onderneming eenvoudig en gratis controleren.

De naam Finactum is een samentrekking van ‘financieel’ en ‘factum’, wat Latijns is voor ‘feit’. “We focussen ons namelijk vooral op de financiële feiten van bedrijven. Die zijn interessant voor iedereen, ongeacht of je een consument, zelfstandige, KMO of investeerder bent”, stelt medezaakvoerder en -oprichter Tom Coemans. “Wist je dat er in ons land elk jaar zo’n duizend bedrijven failliet gaan? Toch zijn we bij een grote aankoop bijna blindelings bereid om een voorschot te betalen. Door even de financiële gezondheid van het bedrijf te controleren, kan je achteraf vervelende situaties voorkomen.”

Een bedrijf opzoeken kan op naam of ondernemingsnummer. Niet lang daarna verschijnen links in beeld de belangrijkste financiële feiten, zoals de omzet, de bruto marge en de netto winst. Finactum giet het cijfermateriaal meteen in een overzichtelijke grafiek en kent het bedrijf ook scores toe voor liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. “We doen ons best om de cijfers leesbaar te maken, zodat de informatie ook duidelijk is voor mensen zonder financiële achtergrond”, aldus Coemans. Scrol je op de pagina met financiële gegevens een eindje naar beneden, dan krijg je bij de meeste bedrijven ook nog inzage in publicaties van het Belgische Staatsblad en de Nationale Bank.

VAN DER VEN, M. De Tijd, 2013-09-17. Geraadpleegd op 2013-09-20 via blogs.tijd.be.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers