mens en samenleving logo

Leeuw van Vlaanderen Johan Museeuw buitengezet door eigen bedrijf

Gewezen wielrenner Johan Museeuw, ook wel de Leeuw Van Vlaanderen genoemd, is niet langer welkom in het fietsen­be­drijf Museeuw Bikes dat hij zes jaar geleden oprichtte. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Museeuw startte zes jaar geleden met de bouw van de vlasve­zelfiets waarbij in de carbonframes (carbon is een lichte sterke synthe­ti­sche vezel) vlas, dat hier wordt gekweekt en geweven, wordt verwerkt. Carbon vermindert de trillingen op de fiets. Die ontwikkelingen kenden veel kinder­ziek­tes, maar enkele jaren geleden zei Museeuw dat ze onder contro­le waren.

Museeuw ging voor zijn bedrijf in zee met de inves­te­rings­groep van Willy Carpentier. Het bedrijf Museeuw Bikes kende echter nooit het verhoop­te succes. Vorig jaar werd een verlies geboekt van bijna 200.000 euro. Het jaar voordien was dat bijna het viervou­di­ge. De schul­denlast bedraagt onder­tus­sen al 3,6 miljoen euro.

Begin dit jaar zocht Museeuw extra aandeel­hou­ders om het bedrijf opnieuw zuurstof te geven. Die vond hij bij Randy Remue, een commer­ci­eel strateeg die eerder al bij Trek Euro­pe en Eddy Merckx Cycles werkte.

Remue werd de nieuwe commer­ci­eel directeur én aandeel­hou­der, maar blijkbaar is het nu tot een breuk gekomen. Volgens Remue is het tijd voor een nieuwe look voor het bedrijf. ‘Dat lukt beter zonder Johan als gezicht. Zijn enga­ge­ment was niet zo groot als wij verwachtten’, aldus Remue in Het Laatste Nieuws.

Museeuw — oprichter van het bedrijf met 35 % van de aandelen — ‘heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor zijn bedrijf. Het is dus pijnlijk om nu aan de kant geschoven te worden’, zegt zijn advocaat Mark De­lboo in de krant. Volgens hem was de bewering dat Museeuw te weinig ambas­sa­deur was van zijn merk, absoluut onwaar. Vechten voor zijn po­sitie in het bedrijf wil Museeuw niet meer. De naam Museeuw zal wel aan de fietsen gelinkt blijven, want het bedrijf heeft een patent op de naam Museeuw Bikes.

De winkel Museeuw Bikes verhuist in oktober naar een andere locatie in Lokeren, het industrieterrein ­ langs de E17. Remue wil in het nieuwe concept meer aanbieden dan een toonzaal voor fietsen. De huidige toonzaal is te klein. In de nieuwe fietswinkel komt een grote showroom die open­ge­steld wordt voor iedereen. Fietslief­heb­bers zullen in een virtu­e­le omgeving op een vaststaande fiets de Mont Ventoux of een andere berg kunnen beklimmen. Er komt ook een Belgian Cycling Café met foto’s van wielrenners en een werkplaats waar fietsen op maat worden gemaakt.

Remue wil het merk Museeuw zowel nati­o­naal als in­terna­ti­o­naal laten doorbreken. Hij wil het unieke trildem­pen­de ‘vlas­car­bon’, dat on­dertus­sen ook in golf, ten­nisrac­kets en surfboards wordt gebruikt, ook in andere fietscom­po­nen­ten gebruiken. Een vlasve­zel­fiets kost al gauw 3 000 à 5 000 euro.

DE ROO, M. Leeuw van Vlaanderen Johan Museeuw buitengezet door eigen bedrijf. De Tijd, 2013-09-13, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers