mens en samenleving logo

Gevallen technologiereuzen Nokia en Microsoft slaan handen in elkaar

Het Finse concern Nokia zet na dertig jaar een punt achter de productie van mobieltjes. De softwarereus Microsoft koopt de mobilofo­nie­tak om zich beter te meten met Apple en Google.

Steve Ballmer, de af­scheid­ne­men­de CEO van Mi­cro­soft, doet met de over­na­me een laat­ste grote zet. Hij wil aan zijn op­vol­ger een be­drijf door­ge­ven dat re­le­vant is in een com­pu­ter­markt waar smartpho­nes en ta­blets steeds meer de pc ver­drij­ven. Mi­cro­soft heeft die trein ge­mist.

Ana­lis­ten vra­gen zich ech­ter af of de over­na­me van Nokia’s gsm-di­vi­sie het tij kan keren. Nokia was tot 2012 het we­reld­wij­de num­mer een in mo­bi­lo­foons, maar had ook geen ant­woord op de op­mars van smartpho­nes als Apple’s iP­ho­ne en de Sams­ung-toe­stel­len die draai­en op het An­droid-be­stu­rings­sys­teem van Goog­le. Die laat­ste maakt sinds de over­na­me van Mo­to­rola ook eigen toe­stel­len.

Mi­cro­soft en Nokia ken­nen el­kaar goed. Sinds fe­bru­a­ri 2011 wer­ken ze samen voor de ont­wik­ke­ling van smartpho­nes die draai­en op Win­dows Phone, het be­stu­rings­sys­teem van Mi­cro­soft. Die al­li­an­tie le­ver­de tech­nisch goede pro­duc­ten op, maar slaag­de er toch niet in de do­mi­nan­tie van aarts­ri­va­len Apple en Goog­le te bre­ken.

Mi­cro­soft be­taalt 5,44 mil­jard euro voor de over­na­me, die ook een be­lang­rij­ke por­te­feuil­le oc­trooi­en omvat. Dat is min­der dan een tien­de van de berg cash van 77 mil­jard dol­lar (58 mil­jard euro) waar Mi­cro­soft eind juni op zat.

Nokia blijft be­staan, maar zal zich voort­aan be­zig­hou­den met de pro­duc­tie van net­werk­ap­pa­ra­tuur en -dien­sten, kaar­ten- en na­vi­ga­tie­toe­pas­sin­gen en de ont­wik­ke­ling van nieu­we tech­no­lo­gieën. De hui­di­ge CEO van Nokia, Step­hen Elop, wordt ge­tipt als de ge­dood­verf­de kan­di­daat om Ball­mer op te vol­gen.

Het aan­deel Nokia won 34 pro­cent, Mi­cro­soft zakte 5 pro­cent.

DEPRETER, W. Gevallen technologiereuzen Nokia en Microsoft slaan handen in elkaar, De Tijd, 2013-09-04, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers