Werkloosheid op hoogste peil in tien jaar

De af­ge­lo­pen tien jaar was de Bel­gi­sche werk­loos­heid nooit hoger dan nu, met een werk­loos­heids­graad die in juni tot 8,7 % is op­ge­lo­pen.

Ook in ab­so­lu­te zin ligt het aan­tal werk­lo­zen erg hoog. In juli waren er zo 610 893 niet-wer­ken­de werk­zoe­ken­den. Dat cij­fer wordt wel om­hoog ge­stuwd door de sei­zoens­ef­fec­ten. In de zomer zijn er na­me­lijk al­tijd meer werk­zoe­ken­den omdat be­drij­ven het aan­tal tij­de­lij­ke werk­ne­mers te­rug­schroe­ven.

Niet­te­min is het al bijna acht jaar ge­le­den dat het aan­tal werk­zoe­ken­den in de zomer nog meer dan de 600 000 be­droeg. ‘Dat is ook voor mij een wa­ke-up­call”, aldus Jan Denys van HR-be­drijf Rand­stad in de kran­ten. ‘We had­den het idee dat de Bel­gi­sche ar­beids­markt in de cri­sis re­la­tief goed heeft stand­ge­hou­den. Dat we nu toch op een re­cord­peil zit­ten, geeft aan hoe zwaar de cri­sis is.’

Eu­ro­pees ge­zien blijkt wel dat de Bel­gi­sche ar­beids­markt de cri­sis vrij goed door­staan heeft. Toch stelt Denys dat het glo­ba­le plaat­je ook voor België niet goed is, ‘zeker omdat we voor de ko­men­de tijd nog stij­gin­gen mogen ver­wach­ten’.

Po­si­tief is dat in België de werk­ge­le­gen­heid tot voor kort nog toe­nam. Zo had­den vorig jaar 4,55 mil­joen Bel­gen een baan, wat even­eens het hoog­ste aan­tal is in een de­cen­ni­um. ‘Dat de werk­loos­heid toch ook stijgt, komt door­dat de be­roeps­be­vol­king snel­ler groeit dan het aan­tal banen’, legt Denys uit.

Werkloosheid op hoogste peil in tien jaar. De Tijd, 2013-08-19. Geraadpleegd op 2013-08-20 via www.tijd.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo