België viert vandaag als laatste Europees land Tax Liberation Day

Ons land ‘viert’ op 8 augustus, als laat­ste Eu­ro­pe­se lid­staat zijn Tax Li­be­ra­ti­on Day, de fis­ca­le be­vrij­dings­dag. ‘Bel­gi­sche werk­ne­mers wor­den nog steeds zwaar­der be­last dan hun col­le­ga’s in an­de­re lan­den’, klinkt het.

De Tax Li­be­ra­ti­on Day is de ka­len­der­dag waar­op een werk­ne­mer in the­o­rie stopt met be­las­tin­gen te be­ta­len aan de staat en voor zich­zelf be­gint te wer­ken. Het con­cept en het bij­be­ho­ren­de rap­port, dat dit jaar voor de vier­de keer ver­scheen, wer­den op­ge­steld door de denk­tanks New Di­rec­ti­on en In­sti­tut éco­no­mi­que Mo­li­na­ri in op­dracht van de con­ser­va­tie­ve frac­tie in het Eu­ro­pees Par­le­ment.

De Tax Li­be­ra­ti­on Day mag niet ver­ward wor­den met de Tax Free­dom Day van de con­sul­tant PwC. Daar­bij wor­den de to­ta­le be­las­ting­in­kom­sten van een land af­ge­wo­gen te­gen­over het bruto bin­nen­lands pro­duct. PwC legde zijn ‘be­las­ting­vrije dag’ op 14 juni.

De Tax Li­be­ra­ti­on Day valt dit jaar drie dagen later dan in 2012. ‘België be­houdt zijn kop­po­si­tie als Eu­ro­pees land dat ar­beid tegen het hoog­ste per­cen­ta­ge be­last’, luidt de con­clu­sie van het rap­port. ‘Een werk­ge­ver be­steedt hier 2,52 euro aan een ty­pi­sche werk­ne­mer, waar­van na be­las­tin­gen 1 euro netto over­blijft. Het reële be­las­ting­ta­rief be­draagt daar­mee ruim 60 pro­cent, te­gen­over een Eu­ro­pees ge­mid­del­de van 45,06 pro­cent.’

Uit de Eu­ro­pe­se ver­ge­lij­king in het rap­port blijkt dat het loon in Cy­prus het minst be­last wordt. Daar viel Tax Li­be­ra­ti­on Day al op 14 maart. In het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk viel die dag op 13 mei, in Ne­der­land op 27 juni, in Duits­land op 13 juli en in Frank­rijk op 26 juli.

Het con­cept van fis­ca­le be­vrij­dings­da­gen wordt vaak be­kri­ti­seerd. Met het be­las­ting­geld wor­den im­mers heel wat so­ci­a­le voor­zie­nin­gen be­taald, zoals de kin­der- bij­slag en de ziek­te­ver­ze­ke­ring. Als dat in re­ke­ning wordt ge­no­men, wer­ken we hoog­stens twee maan­den voor de staat, op­per­de vi­ce­pre­mier Johan Vande La­not­te (sp.a) eer­der al.

Bron: D’Hoore, J. België viert vandaag als laatste Europees land Tax Liberation Day. De Tijd, 2013-08-07. www.detijd.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo