Vlaamse technologie worstelt met Europese export

De Vlaam­se tech­no­lo­gie­be­drij­ven ex­por­teer­den vorig jaar voor bijna 55 mil­jard euro. De ex­port naar BRICS-lan­den en an­de­re nieu­we mark­ten gaat goed, maar kan niet ver­hul­len dat het moei­lijk loopt in Eu­ro­pa.

‘Op­nieuw het ni­veau van voor de cri­sis halen, moet toch min­stens de am­bi­tie zijn’, zei Wil­son De Pril, de di­rec­teur-ge­ne­raal van Ago­ria, bij de pre­sen­ta­tie van de ex­port­cij­fers van de tech­no­lo­gi­sche in­du­strieën onder die sec­tor­fe­de­ra­tie. Met bijna 55 mil­jard euro is dat doel nog niet ge­haald. Bo­ven­dien doet het eer­ste kwar­taal voor dit jaar op­nieuw voor een da­ling vre­zen.

In de to­ta­le Vlaam­se ex­port te­ke­nen de tech­no­lo­gi­sche sec­to­ren voor een aan­deel van ruim 29 %. Het gaat daar­bij voor­al over trans­port­mid­de­len (auto’s, trucks,… – samen voor bijna 22 mil­jard euro), ma­chi­nes (ruim 14 mil­jard euro) en elek­tro­tech­niek & ICT (9,6 mil­jard euro). Ove­ri­gens werd lou­te­re door­voer (zoals af­ge­werk­te wa­gens die via Zee­brug­ge Eu­ro­pa bin­nen­ko­men) zo­veel mo­ge­lijk uit de cij­fers ge­fil­terd.

Het goede nieuws is dat de Vlaam­se tech­no­lo­gi­sche be­drij­ven steeds meer ex­por­te­ren naar groei­lan­den: alle BRICS-lan­den (Bra­zi­lië, Rus­land, India, China, Zuid-Afri­ka) maar ook een hele rist an­de­re, waar­on­der Japan, Zuid-Ko­rea, Viet­nam, Tur­kije, Ma­rok­ko, Ni­ge­ria, Ghana en Mexi­co. Meer dan de helft van de groei van hun ex­port over de voor­bije tien jaar kwam van de vijf BRICS-lan­den: ruim 4 mil­jard extra in tien jaar, waar­van ruim 2 mil­jard naar China.

Het min­der goede nieuws is dat de krimp voor­al in Eu­ro­pa zit, wat voor­als­nog de be­lang­rijk­ste markt blijft. Dat de ex­port naar de Eu­ro­pe­se PIIGS – lan­den in zware moei­lijk­he­den: Por­tu­gal, Italië, Ier­land, Grie­ken­land en Span­je – sterk af­neemt, kan niet ver­won­de­ren. Toch is niet de hele da­ling te ver­kla­ren door de slech­te gang van zaken op de af­zet­mark­ten. Ons land ver­liest de jong­ste jaren markt­aan­deel in de in­tra-Eu­ro­pe­se ex­port van de tech­no­lo­gi­sche in­du­strie.

 

export

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo