Apple schuldig aan prijsafspraken e-books

Technologieconcern Apple heeft – via een zogenaamd kartel – samengespannen met een aantal uitgevers om de prijzen van e-books kunstmatig hoog te houden. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter in New York woensdag bepaald.

Rechter Denise Cote oordeelde in een 159 pagina’s tellend vonnis dat de ‘samenzwering’ tussen uitgevers en Apple ertoe heeft geleid dat de prijzen van een aantal e-books zijn gestegen van 9,99 tot 12,99 of 14,99 dollar per boek.

De schuldigverklaring kan ertoe leiden dat Apple een schadevergoeding moet betalen. Er volgt nog een proces om dat vast te stellen, liet de rechter weten. De uitgevers in kwestie hebben al een schikking getroffen met de federale regering. Het gaat om de uitgevers Hachette Book Group, Macmillan, Penguin, HarperCollins en Simon & Schuster. Enkel Apple kwam voor de rechtbank terecht.

De Europese Commissie tikte de maker van de tabletcomputer iPad en vijf grote uitgevers in 2012 al op de vingers over verboden prijsafspraken rond elektronische boeken. Ook die zaak eindigde in een schikking. Apple heeft zelf steeds ontkend dat het de concurrentieregels heeft overtreden. De technologiereus wilde woensdag niet meteen reageren op het vonnis van rechter Cote.

Bron: datanews.knack.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo