Sociale uitgaven stijgen snelst in Vlaanderen

De so­ci­a­le uit­ke­rin­gen aan de ge­zin­nen zul­len de ko­men­de jaren iets snel­ler toe­ne­men in Vlaan­de­ren dan in Wal­lo­nië en Brus­sel. Dat voor­spelt het Fe­de­raal Plan­bu­reau.

In Vlaan­de­ren zul­len de so­ci­a­le uit­ke­rin­gen in de pe­ri­o­de 2012-18 met ge­mid­deld 3,7 % per jaar stij­gen. In Wal­lo­nië en Brus­sel zul­len de uit­ke­rin­gen met 3,4 en 3,2 %cent toe­ne­men.

Het Plan­bu­reau geeft in zijn rap­port geen toe­lich­ting bij die prog­no­ses. De ver­schil­len weer­spie­ge­len wel­licht voor­al de uit­een­lo­pen­de be­vol­kings­voor­uit­zich­ten. In Vlaan­de­ren ver­grijst de be­vol­king re­la­tief snel, ter­wijl Brus­sel de jong­ste be­vol­king heeft. Aan­ge­zien de be­vol­king in de hoofd­stad het snelst groeit, zal de koop­kracht per in­wo­ner er tra­ger stij­gen dan el­ders.

De groei­voor­uit­zich­ten van de drie regio’s heb­ben ver­moe­de­lijk geen im­pact op de uit­ke­rin­gen, omdat ze nau­we­lijks ver­schil­len. De eco­no­mi­sche denk­tank van de re­ge­ring ver­wacht dat Vlaan­de­ren en Wal­lo­nië vanaf 2014 ge­mid­deld met 1,6 % zul­len groei­en. De groei in Brus­sel zal een frac­tie lager zijn.

Dat be­te­kent dat de in­haal­be­we­ging van Wal­lo­nië op haar laat­ste benen loopt. In 2012 slaag­de al­leen Wal­lo­nië erin een krimp van de eco­no­mie te ver­mij­den. De eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit steeg toen in het zui­den van het land met 0,1 %, ter­wijl ze met 0,3 % daal­de in het noor­den en cen­trum van het land. Ook in 2013 is de groei in Wal­lo­nië iets hoger dan in Vlaan­de­ren en Brus­sel.

Het leef­mi­li­eu komt even­eens aan bod in de re­gi­o­na­le eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten. De uit­stoot van broei­kas­gas­sen zal tegen 2018 licht dalen in Vlaan­de­ren en Wal­lo­nië dank­zij een gro­ter ge­bruik van pro­pe­re en/of her­nieuw­ba­re ener­gie. In Brus­sel daar­en­te­gen zal de uit­stoot licht stij­gen.

Het Plan­bu­reau sug­ge­reert dat Wal­lo­nië de Ky­o­to­norm voor de uit­stoot van broei­kas­gas­sen heeft be­haald. Vlaan­de­ren en Brus­sel daar­en­te­gen zijn daar wel­licht niet he­le­maal in ge­slaagd.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo