Kris Peeters eist snelle aanpak loonlast

Door de hoge loonlast heeft Vlaanderen de voorbije weken twee grote investeringsdossiers aan zijn neus zien voorbijgaan, waarmee 1.200 banen gemoeid waren. “We hebben echt alles uit de kast gehaald om die projecten binnen te halen”, zegt Vlaams minister- president Peeters. “Maar de bedrijven zijn naar Nederland getrokken omdat de loonkost daar lager ligt.” Peeters eist dat premier Di Rupo in actie schiet.

Het is niet de eerste maal dat de hoge loonlasten op de federale regeringstafel liggen. Eerder heeft de ploeg van Di Rupo (PS) er zich al toe verbonden om de loonhandicap tegenover onze buurlanden weg te werken tegen 2018. “Het gat dichten zou natuurlijk een grote stap voorwaarts zijn, maar dat duurt nog veel te lang”, zegt Kris Peeters (CD&V). “Niemand weet hoe onze industrie er tegen die tijd zal bijliggen.” De minister-president heeft de afgelopen weken zelf ondervonden dat de hoge loonkosten een serieuze handicap betekenen voor onze concurrentiekracht. “We hebben twee zeer concrete dossiers op onze tafel gekregen. Goed voor 200 miljoen euro aan investeringen en elk van de twee projecten zou 600 nieuwe jobs met zich meebrengen. We hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om de investeringen binnen te halen. We hebben de bedrijven gronden aangeboden, we hebben een conference call gehad met het Europese hoofdkwartier van één van de firma’s en hen verteld dat de loonkloof tegen 2018 gedicht zou worden. Maar het heeft niet kunnen helpen. De bedrijven zijn naar Nederland getrokken, omdat de loonkosten daar 20% lager liggen.” De namen van de bedrijven geeft Peeters liever niet. Volgens onze informatie is één van de twee bedrijven een bekende technologiegroep uit het Verre Oosten die al actief is in ons land.

Zwartepiet

Voor Kris Peeters is de maat vol. Hij eist dat de federale regering meer maatregelen neemt om die loonlasten te verlichten. “Ik wil de zwartepiet niet doorschuiven naar Elio Di Rupo alleen. Ik ben bereid om ook mijn verantwoordelijkheid te nemen, zodat we samen het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen. Na de onderwijshervorming is dit voor mij het volgende grote dossier.” De Vlaamse minister-president heeft de kwestie overigens al aangekaart bij premier Di Rupo. “Een maand geleden, bij de besprekingen over de usurperende bevoegdheden, heb ik hem al gesproken over de manier waarop we de competitiviteit van onze bedrijven zouden kunnen verbeteren. Maar daar is nog altijd geen vervolg op gekomen. Ik doe dan ook een oproep aan Elio Di Rupo om te gaan samenzitten en te onderhandelen. De premier moet uit zijn pijp komen, want er moet iets gebeuren.” “Ik hoop dat de verkiezingen geen belangrijke beslissingen in de weg staan. Wachten tot na mei 2014 is niet correct. Er moet een concurrentiepact komen, niet in 2015 of 2018 maar nú”, aldus nog Peeters. “Dit is immers veel belangrijker dan het federaal model of de usurperende bevoegdheden. De beste verkiezingscampagne is verder regeren en beslissingen nemen.”

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo