Investeerders zijn geen jobmachine meer

België trekt nog al­tijd bui­ten­land­se in­ves­teer­ders aan, maar ze geven min­der geld uit en creëren al­maar min­der jobs. Dat blijkt uit de tien­de edi­tie van de in­ves­te­rings­ba­ro­me­ter van Ernst & Young.

‘Het was nooit zo ern­stig.’ Met die woor­den con­clu­deer­de Her­wig Joos­ten, ma­na­ging part­ner van Ernst & Young, gis­te­ren dat bui­ten­land­se be­drij­ven in ons land geen jobs meer creëren. Hun in­ves­te­rin­gen waren vorig jaar nog goed voor 2.939 banen, maar via be­drijfs­slui­tin­gen en ont­slag­ron­des schrap­ten ze er veel meer dan dat ze er creëerden. Bui­ten­land­se in­ves­teer­ders zijn niet meer de jo­b­ma­chi­nes voor de Bel­gi­sche eco­no­mie die ze ooit waren.

Toen Ernst & Young in 2003 voor het eerst de bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen in kaart bracht, wer­den per in­ves­te­rings­pro­ject ge­mid­deld 47 banen gecreëerd. In 2012 zakte dat tot het his­to­ri­sche diep­te­punt van 17 jobs. Het Eu­ro­pees ge­mid­del­de ligt op 45.

Dat komt omdat grote in­du­strie­be­drij­ven min­der fa­brie­ken ope­nen of uit­brei­den. Bui­ten­land­se mar­ke­ting- of lob­by­kan­to­ren ves­ti­gen zich nog wel in Brus­sel, maar daar­voor vol­staat een kan­toor­tje met één werk­ne­mer. Twee veel­zeg­gend cij­fers: E&Y telde in het Brus­sels Ge­west vorig jaar 36 nieu­we bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen, en die creëerden al­le­maal samen 36 jobs.
In aan­tal in­ves­te­rings­pro­jec­ten doet België of Vlaan­de­ren het niet erg slecht, maar qua jobs en geïnves­teer­de be­dra­gen is de piek van voor de fi­nan­ciële cri­sis nog al­tijd niet be­reikt.

In 2005 creëerden de bui­ten­land­se in­ves­teer­ders vol­gens de E&Y-cij­fers in ons land circa 6.000 banen. Nu is dat de helft. Dat toont aan dat de Eu­ro­pe­se con­cur­ren­tie over het aan­trek­ken van be­drij­ven sinds de cri­sis har­der is ge­wor­den.

De Leu­ven­se hoog­le­raar Leo Sleuwae­gen, die de E&Y-stu­die be­ge­leidt, be­na­druk­te welke sleu­tel­rol bui­ten­land­se in­ves­teer­ders spe­len in een klein land als België. Meer dan de helft van de in­du­strie is bij­voor­beeld in han­den van bui­ten­land­se be­drij­ven, die op die ma­nier goed zijn voor een aan­zien­lijk deel van de Bel­gi­sche ex­port en in­no­va­tie.

Dat België in 2012 wel­is­waar klei­ne­re, maar dan toch méér in­ves­teer­ders aan­trok, heeft in de eer­ste plaats te maken met Luik. De pro­vin­cie was goed voor uit­zon­der­lijk veel pro­jec­ten. Ook Brus­sel deed het goed, zij het voor klei­ne­re lob­by-kan­to­ren. Ant­wer­pen en zijn haven ken­den een ge­mid­deld jaar, dat ver ver­wij­derd blijft van de piek die de pro­vin­cie in 2010 be­reik­te. Toen wer­den 55 in­ves­teer­ders ver­wel­komd.

2013 is ove­ri­gens niet zo goed be­gon­nen. Te­gen­over een jaar eer­der telde Ernst & Young in het eer­ste kwar­taal 60 pro­cent min­der bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo