Gepensioneerden sparen niet meer

Gepensioneerden geven niet minder uit dan toen ze nog werkten, ook al ligt hun pensioen een pak lager dan hun laatste loon. Om hun levensstandaard op peil te houden, zitten ze aan hun spaarcenten. “En dat dreigt een onevenwicht te creëren in de economie”, zo waarschuwt KBC- econoom Johan Van Gompel in een nieuwe studie.

Tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar legt de Belg een spaarpotje aan en stijgt de zogenaamde spaarquote. Dat is het percentage van je inkomen dat je opzij kan zetten. Tussen 55 en 65 jaar sparen we minder en bij gepensioneerden wordt de spaarquote zelfs negatief, zo blijkt uit diverse studies. Zij teren met andere woorden op hun vermogen. “Vooral jong gepensioneerden ‘ontsparen’, terwijl de oudere gepensioneerden (75-plussers ) wel nog geld opzij zetten”, aldus Van Gompel. “Dat is wellicht typisch aan hun generatie. Zij hebben de oorlog en mogelijk de voorafgaande depressiejaren meegemaakt, wat maakt dat ze nog veel belang hechten aan sparen uit voorzorg voor slechte tijden.”

Huisvesting

Gepensioneerden geven vooral veel geld uit aan huisvesting, elektriciteit, gas en water. Dat komt natuurlijk omdat wie gepensioneerd is, veel vaker thuis is. Daarnaast lopen de kosten per inwoner ook op als één van beide partners overlijdt. Uit Europese cijfers blijkt dat een gepensioneerde Belg 29,9% van zijn consumptiebudget spendeert aan zaken als onderhoud en verwarming, of 4,6 procentpunt meer dan de gemiddelde Belg. Die geeft dan weer meer uit aan kledij en schoenen (+1,4 procentpunt), omdat wie nog werkt nu eenmaal meer kledij nodig heeft. Pas op hogere leeftijd, wanneer gepensioneerden kleiner gaan wonen, nemen de gemiddelde kosten inzake onderhoud van de woning af. Voor de uitgaven inzake vrije tijd is er ook een duidelijke trendbreuk na de leeftijd van 70. Dan worden gepensioneerden minder goed te been, en gaan ze dus minder op stap.

Tegenover die dalende spaarquote bij gepensioneerden staat natuurlijk de vergrijzing van de bevolking. Er komen dus steeds meer gepensioneerden bij, die allen hun spaarcenten uitgeven. “Dat maakt dat de spaarquote voor de hele bevolking daalt. En dat dreigt een onevenwicht te creëren binnen de economie”, zo waarschuwt Van Gompel. “In de jaren 90 hadden we nog een groot overschot op de betalingsbalans, maar dat hebben we de voorbije jaren zien wegsmelten tot een licht tekort. Als we daar niks aan doen, dan zal dat deficit verder oplopen. En laat dergelijke oplopende tekorten nu net één van de oorzaken zijn geweest van de ernst van de crisis in enkele Europese landen. Voor alle duidelijkheid: de situatie is nog niet dramatisch in België, en zal ons van vandaag op morgen niet zwaar in de problemen brengen, maar het is wel een aandachtspunt.”

Langer werken

Hoe kunnen we een Griekse tragedie in België vermijden? “Onder meer door langer te werken, of door de de jongere generatie meer te laten sparen. Ook meer economische groei kan het probleem verzachten. De koek is dan groter.”

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo