De Gucht belast gedumpte zonnepanelen

Karel De Gucht, de eurocommissaris voor Handel, drijft zijn wil door in de zonnepanelenoorlog met China. Hij zal de invoer van Chinese zonnepanelen tijdelijk 11,8 procent belasten. De Chinezen krijgen wel nog zestig dagen respijt om gigaheffingen van 47,6 procent te ontlopen.

‘De Europese Commissie heeft unaniem beslist om voorlopige invoerrechten te heffen’, kondigde De Gucht dinsdagmiddag aan. ‘De bal ligt nu in het kamp van China’, zei de eurocommissaris.
Volgens De Gucht gaat het om een ‘eenmalig aanbod’. Als de Chinese bedrijven de komende twee maanden niet inbinden, gaan de invoerrechten op 6 augustus onverbiddelijk omhoog. In dat geval dreigen gigaheffingen van 47,6 procent. ‘Bedrijven die zich schikken, krijgen lagere tarieven. Wie zich niet schikt, krijgt hogere tarieven.’

De tijdelijke invoerrechten moeten de Europese zonnepanelenmarkt de ‘levensnoodzakelijke zuurstof’ geven, stelt De Gucht. Zij lijden ‘enorm’ onder de Chinese dumping: het verkopen van producten onder hun prijs.

Hij verdedigde zich ook tegen de kritiek dat de Europese Commissie zich bezondigt aan protectionisme. ‘Het is er eerder voor zorgen dat de internationale handelsregels ook voor de Chinese bedrijven gelden, net als voor ons. Ook de VS belasten Chinese invoer.’

De Gucht gaf nog aan dat de deur voor een onderhandelde, vriendschappelijke oplossing open blijft staan. ‘Ik hoop dat de beslissing van vandaag vaart zet achter de gesprekken met China.’ In december moet een beslissing vallen of de tijdelijke invoerheffingen overgaan in permanente heffingen voor vijf jaar.

Een groot deel van de Europese lidstaten, waaronder zwaargewicht Duitsland, huiveren voor een regelrechte handelsoorlog met Peking en hadden zich verzet tegen antidumpingtarieven. China is een van de belangrijkste Duitse afzetmarkten. Ook België had reserves bij de plannen van de Commissie. ‘Het beleid mag niet gedreven zijn door angst voor represailles, maar door de regels’, reageerde De Gucht.

Door de heffingen pas in twee fasen in te voeren, lijkt de Europese Commissie wel gevoelig voor de kritiek van de lidstaten. De Europese Commissie wou eerst al vanaf zes juni de Chinese zonnepanelen met de helft te belasten. ‘Welke beslissing je ook neemt, er zijn altijd pro’s en contra’s’, beet De Gucht van zich af. ‘Een beslissing valt niet zomaar uit de hemel, maar komt voort in een politieke omgeving.’
Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo