mens en samenleving logo

Net geen recessie

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) maakte gisteren bekend dat de Belgische economie in het eerste kwartaal onverwacht met 0,1 procent is gegroeid. Wat betekent dat we officieel niet meer in een recessie zitten. Daar staat wel tegenover dat de economische krimp van vorig jaar iets groter was dan verwacht: -0,3 in plaats van -0,2 procent.

Toch zet dat de Nationale Bank niet aan om de voorspelling voor het hele jaar bij te stellen: dat blijft een nulgroei. De instelling zit daarmee op dezelfde lijn als Europa. In zijn lenterapport stelt Olli Rehn dat België in 2013 enkel aan een nieuwe recessie zal kunnen ontsnappen dankzij betere exportcijfers. Die zullen profiteren van een wereldwijd herstel. Ook al groeit de export minder snel dan in concurrerende landen, waardoor België marktaandeel blijft verliezen.

De binnenlandse vraag zal blijven dalen. ‘De gezinnen zijn niet geneigd te consumeren, de banken geven minder krediet en de bedrijven verminderen hun investeringen’, vreest Rehn. Ook de onzekerheid over het eenheidsstatuut arbeiders/bedienden kan op korte termijn wegen op de groei. Pas tegen eind 2013 verwacht Europa ‘een geleidelijke ommekeer’.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers