mens en samenleving logo

Kinderarmoede in Vlaanderen blijft stijgen

Ondanks inspanningen op verschillende bestuursniveau’s groeien steeds meer Vlaamse kinderen op in een arm gezin. Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) wil daar met een nieuw fonds verandering in brengen. De Vlaamse regering heeft de ambitie tegen 2020 de kinderarmoede te halveren.

Uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Regering blijkt dat bijna tien procent van de Vlaamse kinderen geboren wordt in een kansarm gezin. in 2001 was dat nog 6%. In grootsteden of in oude industriële gebieden ligt dat cijfer nog een pak hoger. In Antwerpen gaat het om 24% van de kinderen, in de Limburgse mijnstreek zelfs 27%.

De algemene cijfers in het rapport zijn positiever. Het aantal mensen dat onder de armoederisicodrempel leeft bedroeg in 2010 650.000, in 2011 waren dat er 610.000.

Maar die lichte daling is geen reden tot juichen, want naast de stijgende kinderarmoede laten ook andere indicatoren een minder mooi beeld zien. Zo stellen meer en meer Vlamingen medische zorg uit om financiële redenen.

Ook de eenzaamheid neemt toe. Mensen zetten hun sociaal leven op een laag pitje om geld te besparen. Dat leidt tot isolement. In 2008 hadden 310.000 Vlamingen minder dan één keer per week contact met buren, familie, vrienden of kennissen. Vandaag zijn dat er 540.000, een stijging van 74%.

Bestrijding

Op Vlaams niveau bestaat er al een ‘actieplan kinderarmoedebestrijding’, maar volgens Lieten is het nog te vroeg om concrete resultaten te zien.

De minister wil nu vooral focussen op kinderen tussen 0 en 3 jaar, want, zo zegt minister Lieten, ‘uit verschillende studies blijkt dat kinderen die in een arm gezin opgroeien, in de kleuterklas terechtkomen met een schoolachterstand die ze niet snel terug goed maken. Ze maken meer kans op latere leeftijd de school te verlaten zonder diploma, wat het risico op armoede aanzienlijk vergroot.’

Een kinderarmoedefonds zou daarin verandering kunnen brengen. Het fonds zou gebruikt worden om concrete projecten rond kinderarmoedebestrijding te financieren. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld extra betaalbare kinderopvang of begeleiding voor ouders. Naast de verschillende overheden zouden ook bedrijven kunnen bijdragen.

Bij de minister luidt de redenering dat ‘jongeren die zonder diploma de school verlaten verloren zijn voor de arbeidsmarkt, en dus ook voor de bedrijven’.

Dergelijke projecten lopen vandaag al, maar er is lang niet genoeg budget om alle aanvragen uit te voeren.

Als het kindergeld overkomt naar het Vlaamse niveau, zou de minister dat ook graag differentiëren naar armoede, met andere woorden, meer kindergeld voor wie het financieel moeilijk heeft. Maar, zo benadrukte de minister, ‘dat is mijn persoonlijk standpunt, en daar moet dan een debat over worden gevoerd.’

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers