mens en samenleving logo

In 2050 geen Bordeaux of Chianti meer door opwarming van de aarde

De wereldwijde kaart van wijnstreken wordt de komende decennia fors dooreengeschud door de klimaatsverandering. Volgens een Amerikaanse studie zal het tegen 2050 moeilijk worden om druiven te kweken in wijnstreken als Bordeaux in Frankrijk, Piemonte en Toscane in Italië, of Rioja in Spanje.

Volgens een internationale groep van milieudeskundigen onder leiding van de Amerikaan Lee Hannah zullen traditionele wijngebieden in Zuid-Europa af te rekenen krijgen met steeds hogere temperaturen, waardoor het moeilijker wordt voor druivenranken om te groeien. De meest dramatische verandering zou zich voordoen rond Bordeaux, in de Rhône-vallei, en in Toscane, met een terugval in de productie van 85%. “De wijnstreken zullen niet van de kaart geveegd worden, maar er zullen grote inspanningen nodig zijn, zoals irrigatie, wat de wijnbouw duurder zal maken”, zegt Hannah. “Ik geloof niet dat we over 50 jaar geen Bordeaux of Côte du Rhône meer zullen drinken”, meent wijnkenner Hans Dusselier. “Die streken verbouwden eeuwen geleden al druiven en toen was het klimaat ook niet hetzelfde als nu. Maar ze zullen zich wel moeten aanpassen door druivensoorten te planten die beter gedijen in een warmer klimaat.”

Noord-Europa

Hannah en zijn team verwachten ook dat noordelijkere streken in Europa zullen profiteren van de situatie. Wordt België het nieuwe Bordeaux? “Verwacht er niet te veel van”, zegt Dusselier. “We hebben er niet de traditie, de kennis of de ruimte voor. Om maar te zwijgen van de afwezigheid van een ’terroir’, de bodem die de wijn zijn uitgesproken smaak geeft. Iets wat Frankrijk wel heeft.”

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers