Euro en goud in dip door sterke dollar

De euro is gisteren opnieuw onder de kaap van 1,3 dollar gezakt en staat op zijn laagste peil in drie maanden. De munt kwam onder druk te staan door een moeizame veiling van Italiaans papier. Bovendien verdapperde de dollar na onverwacht sterke verkopen in de detailhandel. Ook het goud moest door de sterkere dollar gas terugnemen.

Sinds begin dit jaar heeft de dollar beter gepresteerd dan zowat alle belangrijke munten. Tegenover de euro is de Amerikaanse munt 1,8% duurder geworden. Het toont de groeiende kloof tussen de herstellende Amerikaanse economie en de eurozone, die in een recessie blijft verkeren. Gisteren kwam het verschil nogmaals tot uiting. In de VS hebben de Amerikanen opnieuw veel uitgegeven in de winkels, want de detailhandelsverkopen stegen in februari met 1,1%. Dat is al de vierde maand op rij dat die verkopen stijgen. De toename is ook groter dan de meeste economen hadden verwacht. En bewijst dat het economisch herstel op haast alle cilinders draait. Want op de arbeidsmarkt neemt de werkgelegenheid al maand na maand toe, en ook de huizenmarkt heeft de eerste signalen van beterschap getoond. Vanuit Europa kwam gisteren veel minder positief nieuws. Daar is de industriële productie in januari met 0,4 % gedaald. Dat is de vierde daling in vijf maanden en geeft aan dat de eurozone nog altijd in recessie lijkt te verkeren. Op de valutamarkten vertaalden die gegevens zich in een daling van de euro. Voor één euro werd gisteravond nog 1,2966 dollar betaald.

Goud zwak gestart

Ook het goud kwam door de sterkere dollar onder druk te staan. Eerder op de dag leek de goudprijs nog de kaap van de 1.600 dollar te kunnen doorbreken. Maar toen in de loop van de namiddag de detailhandelsverkopen in de VS bekend raakten, moest het edelmetaal terrein prijsgeven. Een ounce goud kost 1.586,3 dollar. Het goud kent overigens de zwakste start van het jaar in een kwart eeuw. Heel wat investeerders hebben de voorbije weken al een deel van hun goud van de hand gedaan. Door het economische herstel in de VS nemen de risico’s immers af en groeit ook de kans dat de Amerikaanse centrale bank (FED) haar stimulerings- plannen zal afbouwen. Momenteel pompt de FED nog maandelijks 85 miljard dollar in het financieel systeem. Maar hoe meer liquiditeiten, hoe groter de kans op inflatie. Om zich daartegen in te dekken, kochten veel investeerders goud. Maar als de FED de geldkraan dichtdraait, neemt de aantrekkingskracht van goud af. En groeit het risico dat het edelmetaal geen vervolg kan breien aan zijn rally, die nu al 12 jaar duurt.

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo