Belgische werknemer wordt het zwaarst belast

België blijft de onbetwiste kampioen in het belasten van arbeid. Nergens liggen de sociale en fiscale lasten op het inkomen uit arbeid zo hoog, blijkt uit een studie van de OESO.

Beeld 2013-05-02 om 20.13.30De fiscale druk op het inkomen uit arbeid van een alleenstaande werknemer zonder kinderen bedraagt in ons land 56 procent. Daarmee is België met ruime voorsprong de belastingkampioen. Dat blijkt de jongste editie van het OESO-rapport ‘Taxing Wages’, dat de lasten op arbeid in de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in 2012 vergeleek.

De belastingdruk op de Belgische werknemer is in 2012 weliswaar heel licht gedaald, met 0,04 procent. Maar dat is niet voldoende om onze koppositie in gevaar te brengen.

Op de tweede plaats staat Frankrijk, met een belastingdruk van 50,2 procent. Duitsland is derde (49,7%). Het OESO-gemiddelde is 35,6 procent. Nederland zit daar net boven (38,6%). Ter vergelijking: in Chili bedraagt de belastingdruk voor een werknemer in dezelfde situatie slechts 7 procent, in Nieuw-Zeeland 16,4 procent.

Bron: De Tiijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo