Obama lanceert gesprekken over vrijhandelszone VS-Europa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag aangekondigd dat er onderhandelingen zullen worden opgestart tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de oprichting van een van de belangrijkste vrijhandelszones ter wereld. Dat zei Obama tijdens zijn jaarlijkse State of the Union.

“We gaan gesprekken opstarten over een globaal trans-Atlantisch akkoord over handel en investeringen met de Europese Unie, omdat een vrije en eerlijke handel aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ondersteuning zal bieden voor miljoenen goedbetaalde Amerikaanse banen”, aldus de president. Meer details gaf Obama niet in zijn speech.

Over een Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord wordt al jaren gesproken. Sinds eind 2011 kreeg het dossier een nieuw elan, maar het was nog wachten op een formele lancering op politiek niveau. De vrijhandelszone zou twee economische reuzen omvatten en meer dan 800 miljoen consumenten. De handel tussen beide partners ging er in 2012 licht op vooruit en bereikte 645,9 miljard dollar. De douanerechten tussen beide grootmachten zijn momenteel vrij laag, maar voornamelijk aan Amerikaanse kan worden er nog sectoren beschermd (zoals kleding en maritiem transport). Aan Europese zijn kunnen er vooral vragen rijzen wat betreft landbouw: genetisch gemanipuleerde organismes (ggo’s) zijn courant in de VS, maar verboden in Europa.

Bron: www.knack.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo