Meelsector beboet voor kartelafspraken

De Raad voor Mededinging heeft vijf ondernemingen veroordeeld wegens concurrentieverstoring bij de verkoop en levering van meel in België. De Belgische maalderijen Ceres, Dossche en Brabomills, en het Nederlandse Meneba krijgen boetes van 70.000 tot 100.000 euro opgelegd. De vijfde betrokken maalderij Werhahn (Duitsland), die de zaak aan het rollen bracht, ontloopt de boete. Dat meldt de mededingingsraad.

De veroordeelde praktijken gaan over zogenaamde horizontale afspraken (afspraken tussen concurrenten), zoals het uitwisselen van concurrentieel gevoelige informatie en het afstemmen van periodieke prijsstijgingen om marktposities te stabiliseren.

“De Raad vond voldoende bewijzen voor het bestaan van de afspraken in de periode 2000 tot 2006. Er was volgens de Raad sprake van structureel en regelmatig overleg tussen concurrenten. Dergelijke praktijken moeten als zeer ernstige inbreuken op het mededingingsrecht beschouwd worden”, oordeelt de raad.

Het onderzoek werd opgestart na clementieverzoeken van Werhahn en Meneba, die op hun beurt het gevolg waren van invallen die de Duitse mededingingsautoriteit in 2008 deed bij een aantal grote Duitse maalderijen. Ook in Nederland werd een onderzoek gevoerd in de meelsector. Het Nederlandse onderzoek leidde in maart 2012 tot monsterboetes voor een aantal van de ondernemingen die ook in de Belgische zaak betrokken waren. De hoogste boete, van 22,8 miljoen euro, was voor het Belgische Dossche.

Net door die miljoenenboetes in Nederland legt de Raad voor de Mededinging slechts “beperkte, forfaitaire boetes” op.

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo