Duitse en Franse economie krimpen meer dan verwacht

De grootste economieën van Europa, Duitsland en Frankrijk, hebben in het vierde kwartaal een krimp opgetekend. Nederland boekt de tweede krimp op rij en is daarmee in recessie.

De cijfers werden donderdagochtend bekendgemaakt door de statistische bureaus van de landen. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) lag 0,6 % lager dan in het voorgaande kwartaal. In Frankrijk bedroeg de krimp 0,3 %.

De krimp in Duitsland is groter dan verwacht, een maand geleden ging men nog uit van een daling met 0,5 %. Het land kan niet langer ontsnappen aan de eurocrisis. In het derde kwartaal tekende de Duitse economie nog een groei op van 0,2 %. Over heel 2012 werd een bescheiden groei van 0,7 % geboekt. De grootste economie van Europa zou wel aan een recessie ontsnappen, want sinds begin dit jaar trekt de economie bij onze oosterburen weer aan. Men gaat voor 2013 uit van een economische groei met 0,4 %..

In Frankrijk daalde het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 0,3 %. Ook dit was iets meer dan de 0,2 % die werd verwacht. Over heel 2012 kampte de Franse economie met een nulgroei, zo blijkt uit de herziene cijfers van het statistiekbureau Insee. Ook Frankrijk zou aan een recessie ontsnappen want voor het lopende kwartaal wordt een groei verwacht.

Nederland in recessie

Nederland is opnieuw in een recessie beland. De economie is er in het vierde kwartaal van 2012 met 0,2 % gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Over heel 2012 kromp de economie met 0,9 %. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het derde kwartaal liet ook al een krimp zien van 1,1 %. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Van een recessie is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo