Berlijn, Londen en Parijs willen multinationals zwaarder belasten

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen het internationale fiscale systeem onder handen nemen om te vermijden dat multinationals nog zo vlot door de mazen van het net glippen. Ook beloven de betrokken landen ‘zich te onthouden van concurrentiële devaluaties. Dat hebben ze zaterdag op de G20 in Moskou gezegd.

De Oeso speelde de ministers van Financiën uit de twintig belangrijkste groei- en rijke landen deze week een rapport door over ‘de strijd tegen de erosie van de belastbare basis en de transfer van opbrengsten’. In het werkstuk belooft de Oeso een ambitieus ‘actieplan’ om de internationale normen en regels te herijken.

Op een persconferentie met Oese-topman Anbel Gurria schaarden de Franse, Britse en Duitse ministers van Financiën zich achter het initiatief. ‘Multinationals moeten, net als lokale bedrijven, hun deel van de belastingen betalen’, zei Duits minister Wolfgang Schäuble, volgens wie ook Moskou het voornemen genegen is.

‘Wij willen allemaal dat grote multinationals zich in onze landen vestigen’, vulde zijn Britse collega George Osborne aan. ‘Maar we willen ook dat die groepen de belastingen betalen die in onze landen bestaan.’ Dat zal echter enkel lukken via internationale samenwerking, beklemtoonde ook Fransman Pierre Moscovici.

‘Onthouding van concurrentiële devaluaties’

In de slotverklaring van de G20-top in Moskou staat te lezen dat wisselkoersen niet aangewend mogen worden om de concurrentiekracht van landen kunstmatig op te voeren. De betrokken landen beloven alvast ‘zich te onthouden van concurrentiële devaluaties’.

De top zaterdag werd overschaduwd door de vrees voor ‘een muntoorlog’, uitgelokt door een aaneenschakeling van devaluaties door landen op zoek naar economische groei. De G20 benadrukte daarom dat ‘de monetaire politiek gericht moet zijn op prijsstabiliteit op nationaal niveau en het economische herstel moet blijven ondersteunen, conform de respectieve mandaten’ van de verschillende centrale banken.

Ook komen de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 terug op het terugdringen van de begrotingstekorten. Ze bepleiten ‘geloofwaardige strategieën op middellange termijn’, maar schuiven daarbij geen concrete, becijferde doelstellingen naar voren.

‘Risico’s voor wereldwijde economie zijn gedaald’

De G20 ziet alvast enkele lichtpuntjes. Zo zijn de risico’s voor de wereldwijde economie volgens de ministers van Financiën ‘gedaald’, terwijl ook de ‘omstandigheden op de financiële markten verbeterd zijn’. Toch blijft de groei wereldwijd voorlopig ’te zwak’, klinkt het.

In aanloop naar de volgende G20 op topniveau, in september, laat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag nog verstaan dat ze mikt op een ‘strengere’ regulering van de financiële markten. De voorstellen rond een financiële transactietaks op Europees niveau noemt ze ‘slechts een begin’. ‘Het zou wenselijk zijn als de hele wereld meedoet’, besluit Merkel.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo