Vaste energietarieven bieden de beste prijzen

De Vreg, de Vlaamse energieregulator, heeft een ‘huzarenstukje’ tot een goed einde gebracht. Dat vindt althans de voorzitter van de Vreg, André Pictoel. Begin vorig jaar duurde het heel wat langer vooraleer de prijsvergelijkingsmodule op hun website kon uitpakken met de nieuwe energietarieven.

En dat terwijl het dit jaar een veel moeilijker werk is geworden. Onder meer omdat de leveranciers heel wat nieuwe tarieven introduceerden. Wat dan weer veel te maken heeft met de beslissing van de federale regering om de leveranciers tariefregels op te leggen.

Wat zijn de drie grootste vaststellingen?

1. De prijsverschillen zijn veel kleiner geworden

Dat geldt vooral voor de variabele contracten.
De kloof tussen het klassieke tarief van Electrabel (Energy plus), dat heel wat gezinnen in België hebben, en de goedkoopste aanbieders van variabele tarieven bedraagt nu nog 230 euro.

Voor Nieuwjaar liep dat verschil nog op tot ruim 500 euro. En dat op een totaalfactuur van ruim 2.500 euro bij Electrabel.

De kloof is veel kleiner geworden omdat Electrabel zijn tarieven gevoelig heeft verlaagd. De grootste elektriciteitsleverancier had dit al begin december uitgebreid aangekondigd via de media. Een beslissing die ongetwijfeld te maken had met het grote en aanhoudende klantenverlies in de loop van vorig jaar.

Wie opteert voor een vast tarief moet er in het vervolg wel rekening mee houden dat de prijsverschillen tussen de leveranciers zeer klein zijn. De hoogdagen van de prijsbrekers zijn voorlopig voorbij.

2. De goedkoopste leveranciers bieden nog altijd de beste prijs

Maar verbruikers die al bij een goedkope leverancier klant zijn moeten niet verwachten dat ze vanaf dit jaar nog eens van een serieuze daling kunnen profiteren. Het ziet ernaar uit dat de goedkope leveranciers tarieven aanbieden die bestempeld kunnen worden als bodemprijzen.

Bij verscheidene prijsbrekers zijn de tarieven zelfs vanaf dit jaar lichtjes gestegen. In het beste geval bieden ze nog een zeer beperkte prijsverlaging. Het goedkope onlinetarief dat Electrabel in de herfst van vorig jaar lanceerde, volgt deze trend.

Voor elektriciteit is er wel nog een buitenbeentje: Ecopower staat borg voor de laagste prijs. Maar je moet wel coöperant worden. Ecopower biedt echter geen aardgas aan.

3. Het verschil tussen variabel en vast is kleiner

Het is ver zoeken op de prijsvergelijker naar echt vaste tarieven. Dat komt omdat bij heel wat tariefformules de kilowattuurprijs van de leverancier wel voor minimaal een jaar vastligt.

Maar de leveranciers hoeden er zich tegelijk voor om het risico op zich te nemen voor de schommelingen van de nettarieven.

online www.vreg.be

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo