Electrabel is voordeligst voor elektriciteit

Electrabel biedt momenteel aan gezinnen de voordeligste prijs voor elektriciteit aan, en Eni voor gas. Dat toont een studie van de CREG aan. De federale energieregulator onderzocht de prijsevolutie van de energiecomponent van de gas- en elektriciteitsfactuur tussen december en januari. Op 1 januari liep immers de prijsbevriezing van de federale regering af en kwamen heel wat leveranciers met nieuwe tarieven.

Opmerkelijk is dat een doorsnee Vlaams gezin voor elektriciteit het voordeligst af is bij de historische operator Electrabel. Die biedt met Fixonline, een vast tarief over één jaar, de goedkoopste formule aan. Voor een gezin met een verbruik van 3.500 kWh komt de energiecomponent van de elektriciteitsfactuur op 265,38 euro per jaar (exclusief btw).

Maar dit bedrag ligt wel 2,62 procent hoger dan in december (258,60 euro). Electrabel kondigde vorige maand nochtans prijsverlagingen tot 10 procent aan. Die gelden dus niet voor Fixonline, maar andere Electrabel-producten dalen wel in prijs.

Het verschil met de duurste formule (Actief+ en Eco+ van EDF-Luminus) bedraagt in januari nog steeds 33,63 procent, of 134 euro per jaar voor een doorsnee gezin.

Aardgas

Voor aardgas is een doorsnee Vlaams gezin best af bij Eni, het vroegere Nuon. Met het variabele product Eni Flex komt de energiecomponent van de gasprijs op 730,47 euro per jaar (zonder btw), een daling met 4,78 procent tegenover december. Wie hier van het duurste tarief naar het goedkoopste overschakelt, bespaart 201 euro (-21,58%). Het duurste product is wel eveneens van Eni: Eni Relax 3 jaar.

‘We zien voor de historische leveranciers Electrabel en EDF Luminus prijsdalingen van 13 en 10 procent voor gas, en van 2 en 0 procent voor elektriciteit. Dat zijn gemiddelden voor alle contracten’, klinkt het bij de CREG.

Maar Electrabel heeft naast Fixonline nog andere tariefformules. ‘De historische leverancier heeft één contract dat goedkoop is. Maar andere contracten zitten bij de duurdere. De klanten moeten dus controleren en vergelijken’, klinkt het bij de CREG.

Voor het eerst heef elke klant een tarief van de vrije markt

Overigens is het voor het eerst sinds de liberalisering van de energiemarkt – in Vlaanderen gebeurde dit in 2003 – dat elke klant een tarief van de vrije markt heeft. De historische leveranciers hebben sinds januari immers klanten die nog geen contract afgesloten hadden, overgeschakeld naar een, voordeliger, contract.

Bij Eni is er een gemiddelde daling van 3 procent voor gas en 2 procent voor elektriciteit. Bij andere kleinere spelers zoals bijvoorbeeld Essent, Lampiris, Octa+ of Eneco stijgt de gasprijs met 8 à 12 procent.

Dat komt omdat ze hun prijzen indexeren met de markt en die prijzen in de winter hoger liggen dan in de zomer. Voor elekriciteit situeert de prijsevolutie van die spelers zich tussen -2 procent en +7 procent.

De KMO’s zijn in de drie gewesten het beste af met een tariefformule van Octa+ voor elektriciteit en Eni voor gas. Ook in Brussel en Wallonië heeft Electrabel het voordeligste tarief elektriciteit. Voor aardgas is Eni bij de gezinnen ook het voordeligst in Wallonië, in Brussel is dit Electrabel.

Variabele contracten kunnen maar eens per kwartaal aangepast worden

Volgende maand komt er een nieuwe vergelijking. Sinds dit jaar kunnen variabele contracten maar eens per kwartaal aangepast worden. De tarieven van Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind zijn niet opgenomen in de vergelijking.

Naast de energiecomponent bestaat de energiefactuur ook nog uit netwerkvergoedingen en belastingen. Volgens de CREG is de energiecomponent bij elektriciteit goed voor ongeveer 40 procent van de totale factuur. Bij gas is dit 60 procent.

Bron: Het Nieuwsblad

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo