Belgen sparen zich arm

De spaarwoede bij de Belgen blijft duren. De Belgen plaatsten in 2012 liefst 11,3 miljard euro extra op een spaarrekening bij een van de vier grootbanken. En ondanks de extreem lage spaarrente en een inflatie die de spaaropbrengst bijna helemaal wegknaagt, blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van De Standaard.

Belfius doet verrassend de beste zaak van de grootbanken. De kersverse staatsbank won het vertrouwen van de spaarder helemaal terug en haalde vorig jaar 3,1 miljard euro extra spaargeld op. Dat is een stijging met 10 procent en net evenveel als er wegvloeide in het turbulente jaar 2011, toen de Belgische bankpoot uit de restholding Dexia werd gelicht. De drie overige grootbanken – BNPP Fortis (+3,9 miljard), KBC (+2,3 miljard) en ING België (+2 miljard) – zagen hun spaarrekeningen gemiddeld met ruim 7 procent toenemen.

Maar de echte winnaars zitten elders op de Belgische spaarmarkt. Bekende prijsbrekers als Argenta (+2 miljard) en Rabobank.be (+2,3 miljard) halen een steeds groter deel van de spaarkoek binnen. De piepjonge Nederlandse internetbank doet het nu zelfs al even goed als KBC en beter dan ING België. En dat in een jaar waarin er met NIBC Direct, dat gisteren geen cijfers vrijgaf, een nieuwe internetspeler op de Belgische spaarmarkt kwam.

Let wel, de toevloed naar het spaarboekje is lang niet allemaal vers geld. Meestal is het geld dat vrijkomt uit kasbons en termijnrekeningen, die door de lage rente veel minder interessant zijn geworden. Veel vraag naar alternatieve beleggingen, zoals obligaties of aandelen, is er bij de risicoschuwe Belgen niet. En de meeste banken zien dat in 2013 niet veranderen. Alleen BNPP Fortis voorspelt voor dit jaar ‘een iets lagere aangroei’ op de spaarboekjes omdat het beschikbaar inkomen uit arbeid lichtjes zal dalen.

Volgens economen is dat slecht nieuws, want er zijn ook nadelen aan de spaarwoede. Meer sparen betekent minder consumeren en investeren, waardoor de economie dreigt stil te vallen. Of hoe de Belg zich stilaan arm spaart.

 

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo